Föräldrastöd

Succé för IOGT-NTO:s föräldracoacher

Nu har IOGT-NTO Syds föräldraprojekt IQ-certifierats och får en halv miljon per år för att jobba vidare.

– Vi har klart överträffat vårt mål, säger föräldracoachen Rahma Ali.

I september förra året startade IOGT-NTO Syd projektet Föräldrar tillsammans 2.0, som leddes av Rahma Ali och Lina Hamadeh. Grundtanken är att stötta tonårsföräldrar i Ronneby och Rosengård, i hopp om att minska droganvändningen i utsatta områden.

Programmet fick en raketstart. På två månader hade de nått långt över årsmålet på 140 deltagare – med hela 180 deltagande föräldrar. Föräldrarna hann träffa och få föreläsningar av både organisationer och myndigheter; allt från polis och Maria beroendecentrum till Röda korset.

– Det har verkligen gått bra, bättre än vi trodde, säger Rahma Ali, som är föräldracoach i Rosengård.

– Många föräldrar uppskattar verkligen initiativet och tycker att det är bra att få lära sig mer om vilka droger som finns på gatan, och vilka inkörsportar som existerar för unga, fortsätter hon.

Både Rahma Ali och Lina Hamadeh hjälper till med översättning mellan svenska, arabiska eller somaliska för de som behöver.

Planen var att projektet skulle pågå ett år – men nu har det fått ytterligare bränsle.

Stiftelsen ansvar för framtiden, SAFF, kommer att finansiera projektet ytterligare två år, med maxbelopp på en halv miljon kronor per år.

– Vi är jättenöjda över att det förlängs – två år till är ju fantastiskt! För vi har fått många fler önskemål från föräldrarnas sida. De vill att vi bjuder in ytterligare myndigheter, socialtjänst och psykologer, säger Rahma Ali.

Föräldrar tillsammans har också blivit IQ-certifierat – en tydlig kvalitetsstämpel för framtida ansökningar.

Men pandemin har satt vissa käppar i hjulen under det gångna året. Fysiska träffar byttes mot digitala. Vilket mötte en del motstånd eftersom inte alla var vana vid online-föreläsningar, enligt Rahma Ali.

– Vi hoppas såklart att vi kan återuppta de fysiska träffarna så småningom, men vi får invänta regeringens besked i maj. Oavsett det har mötena gått bra även digitalt.

Rahma Ali tror att liknande projekt hade gjort lika stor succé i andra delar av landet, och de arbetar nu för att ordna en plattform med information, översatt till olika språk, som kan spridas utanför Malmö och Ronneby.

– Vi vill nå så många som möjligt. Framöver vill vi fokusera ännu mer på hur vuxna kan föra en god kommunikation med ungdomar, så att man inte behöver koppla in socialtjänsten för mindre saker. Barnen ska kunna berätta för sina föräldrar när de har drogproblem, och föräldrarna ska veta hur de kan tala med sina barn, säger hon.

– Bland annat kommer vi hädanefter att bjuda in ungdomar som tidigare använt droger, som kan berätta hur de önskar att deras föräldrar hade betett sig när de fick reda på att de missbrukade.

Mer från Accent