Föräldrar tillsammans 2.0

Kulturkrockar och föräldraskap engagerade när Föräldrar tillsammans kom till Örebro

Nu i helgen gick startskottet för satsningen Föräldrar tillsammans 2.0 i Vivalla, Örebro, det första för året i en rad av väntade uppstarter runt om i landet.

I kulturarenan i Vivallaskolan är det ett 50-tal personer som satt sig ner för att vara med på första träffen av Föräldrar tillsammans 2.0 i Vivalla. Just idag håller läraren och civilekonomen, Abdirizak Hussein, en föreläsning som handlar om kulturella skillnader och barnuppfostran. På powerpointen är siffrorna 1, 2 och 3 inringade och de får representera tre kulturella identiteter. Den första är den kultur man föds och växer upp i, den andra är kulturen man hamnar i senare i livet. Abdirizak tycker att vi alla ska sträva efter att hamna i en tredje kulturidentitet, en sådan man skapar genom att plocka vad som fungerar av de andra två identiteterna, lämna det som inte fungerar och slå ihop det till en tredje. Men det är en lång väg att gå innan vi har implementerat detta, menar Abdirizak Hussein.

– Ju mer vi utbildar oss desto kortare blir vägen, men det tar tid att lämna vissa kulturella egenskaper. Att gå med i föräldragrupper och att söka sig till ny information är av stor betydelse för att kunna vara med och skapa ett samhälle där vi alla känner oss hemma.

Sedan 2019 har IOGT-NTO:s Föräldrar tillsammans 2.0 etablerat sig i flera socioekonomiskt utsatta områden i landet. Programmet har blivit efterfrågat av både föräldrar och kommuner och det ser ut att bli ett händelserikt år förprojektet. På schemat de kommande månaderna står föreläsningar och träffar med olika myndigheter och personer från civilsamhället som kommer att informera och utbilda i olika områden. 

En stor del av föräldrarna i publiken denna kväll i Örebro kommer från Somalia där synen på föräldraskap ser annorlunda ut än i Sverige

– Vi måste få dessa föräldrar att förstå att det inte räcker att stötta sitt barn hemma, se till att de mår bra fysiskt och att de har kläder, det är även viktigt att engagera sig i deras skolgång och fritid, säger Abdirizak Hussein.

– Barnen har ett sätt att vara på hemma men ett annat sätt att vara på i skolan, därför är det viktigt att vara delaktig i båda delarna.

Efter föreläsningen följer en lång frågestund där både mammor och pappor pratar om hur man förebygger kulturkrockar mellan hemmet och skolan. Många i publiken kommer från en kultur där barn inte får så mycket utrymme i hemmet och i skolan ombeds de bidra till samtal och diskussioner med hela klassen. Det kan vara svårt för barnen att ställa om mellan de två kulturerna. Men genom att föra dialog med skolan och vara öppen inför att ändra på sina levnadssätt kan man undvika att skillnaden mellan hem och skola blir så stor.

Ugaas Muhiyadin är samordnare och kontaktperson för Föräldrar tillsammans 2.0 i Örebro län. Som arrangör är han nöjd över uppslutningen och tycker att det är bra att det kom både många mammor och många pappor.

– Det är viktigt att båda föräldrarna tar ansvar och engagerar sig i sitt barns uppväxt, säger Ugaas efter att föreläsningen är slut.

Flera familjer kommer från en kultur där barnen blir omhändertagna enbart av mamman medan pappan är iväg och jobbar men nu får man göra annorlunda. Ugaas har själv bott i Vivalla sedan 1992 och tycker att det är ett hårdare klimat nu på gatorna än när han flyttade hit. På orter där Föräldrar tillsammans 2.0 redan är etablerat pågår nattvandringar där föräldrar tillsammans är ute för att ha koll på läget. En gemensam chatt finns också där samordnare går ut med information om nya droger eller trender som kan vara skadliga för barn.

En populär träff som hållits på andra orter där Föräldrar tillsammans 2.0 finns har handlat om drogkunskap. Då brukar polisen vara inbjudna och de tar då med flera vanliga droger för att visa upp för föräldrarna. Att föräldrarna får vetskap om hur olika droger ser ut är hjälpsamt för att kunna ingripa om man ser ens barn använda eller komma i kontakt med droger.

I flera familjer låtsas man att man inte sett något om barnen har problem med droger.

Anisa Shirwa

Alkohol och andra droger är väldigt tabubelagt i många somaliska familjer, berättar Anisa Shirwa som själv är förälder. Att släppa på stigmat genom att prata om alkohol och narkotika kan leda till att det är mindre spännande och lockande för barnen, tror hon.

– Vi måste våga prata om det, i flera familjer låtsas man att man inte sett något om barnen har problem med droger för det är så tabubelagt. Om vi pratar med varandra och delar upplevelser kommer det inte vara så svårt för fler att ingripa, säger Anisa Shirwa.

Anisa har själv varit verksam i flera föräldragrupper och tycker att det är ett bra sätt att få kunskap om det svenska samhället när man kommer hit från ett annat land. Hon säger att det hjälper mycket att Föräldrar tillsammans 2.0 bjuder in föreläsare som föreläser på somaliska så det blir lättare för fler att förstå och ta till sig budskapet.

Anisa Shirwa och Nastexo Abdulahi. Foto: Karl Bergholtz

Nastexo Abdulahi har inte barn själv men tycker att föreläsningarna är bra och berättar att det Abdirizak föreläser om är viktigt för föräldrarna att höra, att deras barn kan ha en egen identitet som de inte får se i hemmet.

– Alla barn börjar röka och snusa i tidig ålder nu, berättar hon, vilket hon tror leder till problem med droger och alkohol tidigt i åldrarna.

Med helgens uppstart så finns nu Föräldrar tillsammans 2.0 i Stockholm, Malmö, Eskilstuna, Jönköping och Örebro. Diskussioner pågår om ytterligare etableringar.

Mer från Accent