Vissa tycker att IOGT-NTO:s utvecklingsarbete Expedition 50 går för snabbt, andra att det går för långsamt: till exempel distrikten i Skåne och Blekinge som redan nu satsar på gemensam verksamhetsplan och styrelse.
Under årets kongress beslutades att IOGT-NTO:s distriktsindelning ska ses över och distrikten bli färre och större. Nu finns en tidsplan och en tanke om hur processen ska gå till.
Trots kongressbeslut om att jobba för jämställdhet går utvecklingen långsamt och i vissa fall till och med bakåt i IOGT-NTO:s styrelser. Och bland de högst uppsatta cheferna i rörelsen är få kvinnor.
I mars framträdde en engagerad och entusiastisk ordförande i tidningen. Tre månader senare är han uppgiven och vet inte ens om föreningen kommer att överleva. Förhoppningsvis kan föreningen få hjälp att hitta en väg ur krisen.
IOGT-NTO har som mål att värva 4 000 nya medlemmar i år. Men ungefär lika många lämnar organisationen varje år. Det ska det nu bli ändring på. Redan i år är målet att 500 färre ska lämna.
Det behövs fler aktiva personer som vill arrangera saker i distrikten. Det tycker IOGT-NTO-distrikten i Jämtland och Västernorrland – och därför arrangerar de en utbildning riktad till daglediga personer.
I ett läge där bara omkring 20 procent av medlemmarna deltar i föreningsverksamheten behövs nya sätt att nå och engagera medlemmarna. Det är bakgrunden till en utredning som tittat på distriktens roll inom IOGT-NTO.
Tack vare att samarbete med Techsoup – en organisation som förmedlar donerad programvara från bland andra Microsoft – har IOGT-NTO kunnat spara miljoner.
Värvarkampanjen Hösttrycket blev en succé med 512 nya medlemmar. Under oktober deltog många distrikt i tävlingen om flest värvade och upp till 30 000 kronor i prispengar. Bäst var Kronoberg, Värmland, Blekinge, Stockholm och Uppsala.