IOGT-NTO

Här är utbildningen som ska ge distrikten mer verksamhet

Det behövs fler aktiva personer som vill arrangera saker i distrikten. Det tycker IOGT-NTO-distrikten i Jämtland och Västernorrland – och därför arrangerar de en utbildning riktad till daglediga personer.

– Tanken är att hitta nya och aktiva medlemmar som kan engagera sig mer i rörelsen. Vi riktar oss till de som är seniorer och andra som disponerar sin tid under dagtid. Vi tror att de kan möjliggöra mer verksamhet inom IOGT-NTO-rörelsen, säger Olle Häggström, utvecklingschef för IOGT-NTO-rörelsen i Västernorrland och en av de ansvariga för kursen Möjliggörare.

IOGT-NTO-distrikten i Jämtland och Västernorrland bjuder på utbildningen i utbyte mot att personerna som går den lägger ner 20–25 timmar i månaden ideellt i IOGT-NTO-rörelsen under ett år.

– Visionen är att Jämtland och Västernorrland tillsammans ska få 16–20 deltagare. Vi kommer ringa folk vi tror på och rikta in oss på medlemmar som inte varit så aktiva men som kanske vill prioritera om sina liv. Vi hoppas att de som går utbildningen kommer att bli juniorledare och engagera sig i distrikten. Men vi måste ju också utgå från individen och vad just den vill, säger Olle Häggström.

Kursen kommer att börja i november i år och fortsätta under några dagar i februari och maj 2017. Bland annat kommer deltagarna att få bo på Spahotell i Sollefteå och då få lära sig mer om IOGT-NTO:s mål och verksamhetsinriktning. De kommer också att få gå en cirkelledarutbildning via NBV och en grundledarutbildning i Junis.

– Jag tycker att man ska gå kursen för att få personlig utveckling och en möjlighet att växa som individ och prova på något man kanske inte har gjort förut. Att uppleva vad det innebär att jobba ideellt, och se att det ger mycket. Jag tror att många vill känna sig behövda och vi har behov av människor för att organisationen ska fungera.

Olle Häggström tror att en sån här riktad utbildning kan bidra till utvecklingen i de två distrikten. Att det nästan är ett krav för överlevnad.

– Den här utbildningen är en del av en utvecklings- och överlevnadsfas. Många av våra riktiga eldsjälar i Västernorrland närmar sig 75–80-årsåldern och vi måste fylla på med folk som är beredda att satsa och möjliggöra mer verksamhet inom IOGT-NTO-rörelsen.

Mer från Accent