IT

Så sparar IOGT-NTO miljoner – på gratis datorprogram

Tack vare att samarbete med Techsoup – en organisation som förmedlar donerad programvara från bland andra Microsoft – har IOGT-NTO kunnat spara miljoner.

Hittills har IOGT-NTO-förbundet, föreningar, distrikt samt Tollare folkhögskola sparat 2,1 miljoner kronor plus moms på skänkt programvara från Microsoft. IOGT-NTO-förbundet har ensamt sparat drygt 750 000 kronor.

Techsoup heter organisationen som agerar mellanhand och förmedlar den skänka mjukvaran till ideella föreningar runt om i världen, däribland IOGT-NTO. Organisationen har funnits i Sverige i fyra år.

Varför skänker amerikanska Microsoft – och även andra stora programvaruföretag – bort programvara till ideella föreningar? 

– Genom att skänka programvara till ideella föreningar får de vissa skattemässiga lättnader. Och så får de mycket goodwill samt en stor spridning av sina produkter. De vill gärna att så många som möjligt använder sig av deras program, även små, ideella föreningar och styrelser. Techsoups roll är att agera mellanhand mellan föreningarna och, i det här fallet, Microsoft. De slipper ta emot samtal från alla föreningar som vill bli sponsrade. För en liten administrativ avgift gör vi det enkelt att få stöd från IT-företagen, säger Andreas Ericsson, verksamhetsledare för Techsoup.

Han berättar att Techsoup hittills har gett bort programvara till svenska föreningar till ett värde av 220 miljoner kronor plus moms. Globalt handlar det om 30 miljarder kronor till 570 000 föreningar i 90 länder.

Hur marknadsförs den här möjligheten till sponsring?

– Mest via mun till mun-metoden, ryktet sprids mellan föreningar, säger Andreas Ericsson.

En intresserad förening skriver en ansökan och kan, om den godkänns, beställa varor upp till en viss gräns. Det handlar om upp till tio olika programvaror och 50 licenser.

Någon motprestation eller återkoppling till Microsoft behövs inte.

– Tack vare donationerna kan vi nyttja det senaste inom programvara, både på serversidan och på våra klientdatorer, konstaterar Göran Lövström, IT-utvecklare på IOGT-NTO.

Mer från Accent