Ungas drickande

Nyktra unga har bättre relation med föräldrarna – men får färre vänner

Att dricka alkohol är långt ifrån en självklarhet bland tonåringar. De unga som väljer bort alkoholen hamnar i mindre problem, men verkar ha det svårare socialt.

Ungas minskade drickande har varit ett väldokumenterat fenomen i stora delar av västvärlden under de senaste tjugo åren. Men det är ännu oklart hur avståndstagandet från alkohol påverkar unga i övriga delar av livet och hur deras inställning till alkohol utvecklas när de blir äldre.

Forskare från Göteborg och Stockholm följde 600 ungdomar i åldrarna 12 till 16 år som vid flera olika tillfällen fick berätta om sina alkoholvanor, mentala hälsa, socialt umgänge och problembeteenden, som till exempel snatteri.

Deras resultat konstaterar att unga som inte dricker har en negativ inställning både till alkohol och andra droger. De uppvisar också större självkontroll och har bättre kontakt med sina föräldrar. Men de skaffade också färre vänner under de år som studien pågick jämfört med de unga som drack. De tillbringade också mindre tid med vänner, oavsett om det var via internet eller fysiskt.

Det framgår också att unga inte ser alkohol som en markör för att vara vuxen på samma satt som varit vanligt bland tidigare generationer. Den här attityden har förändrats både bland unga som dricker och de som avstår. Forskarna tycker att den här utvecklingen är något som man bör ta tillvara på.

Vill samhället understödja trenden minskad alkoholkonsumtion kan det vara viktigt att stötta föräldrar i hur de hanterar drogfrågor med sina ungdomar, liksom att erbjuda fler drogfria sociala arenor, säger Kristina Berglund, en av forskarna bakom studien, till sajten Forskning.se.

Mer från Accent