Riskbruk

Så många svenskar har ett riskbruk enligt nya riktlinjerna

I höstas presenterade Socialstyrelsen nya riktlinjer för vad som bör utgöra ett riskbruk av alkohol. Det betyder att miljontals svenskar nu kan anses vara riskbrukare enligt en ny kartläggning.

Många reagerade på de nya gränsvärdena för riskbruk i höstas. 10 glas eller mer per vecka anses nu vara för mycket enligt Socialstyrelsen. Dessutom ändrades definitionen av intensivkonsumtion till att dricka 4 standardglas eller mer vid ett och samma tillfälle, minst en gång per månad. Ett standardglas är alkohol motsvarande 33 cl starköl eller ett litet glas vin. De nya reglerna innebar en sänkning i rekommendationen för män medan gränserna för kvinnor låg kvar.

– Syftet med begreppet riskbruk är främst att det ska användas i sjukvården när man gör en individuell bedömning av ifall det finns anledning att erbjuda en patient stöd och rådgivning. Så det är egentligen inte tänkt som några fasta råd riktade till befolkningen som helhet, säger Björn Trolldal, utredare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

CAN kan nu, för första gången sedan de nya riktlinjerna presenterades, berätta hur många svenskar som kan anses ha ett riskbruk. Och av de vuxna svenskar som dricker alkohol är det mer än hälften som faller i den kategorin. Enligt CAN:s uppskattningar kan det röra sig om så många som 3,3 miljoner svenskar som har ett riskbruk.

– Samtidigt har alkoholkonsumtionen sjunkit med 10-15 procent de senaste tio åren. Men när man sänker gränsvärdena så är det såklart fler som dricker över den gränsen, säger Björn Trolldal.

Men han tycker ändå det är viktigt att föra fram de här siffrorna.

– Det är bra att man ökar kunskapen om att även låga mängder alkohol medför risk. Det finns inga säkra gränser utan ju mer man dricker desto större risk.

49 procent av vuxna svenska män har ett riskbruk enligt CAN:s kartläggning. Samma siffra för kvinnor är 32 procent, vilket innebär att det bland alla vuxna totalt är 41 procent som överskrider Socialstyrelsens rekommendationer. En fjärdedel av de svarande uppger att de inte dricker alkohol och bara 34 procent bedöms dricka alkohol utan att överskrida gränserna.

Fördelningen av riskbruk är relativt jämn över de olika åldersgrupperna, även om gruppen 50-64 har en något högre andel som överskrider gränserna med sin genomsnittskonsumtion. I åldersgruppen 17-29 är det vanligare att man överskridit riktlinjerna på grund av intensivkonsumtion, alltså för många glas vid ett och samma tillfälle. Det är också vanligare att den som bor i en storstad har ett riskbruk.

Att gränsvärdena för riskbruk sänktes förra året hör ihop med att den samlade forskningen kring alkohol i allt större utsträckning kunnat visa på sambandet mellan bland annat alkohol och cancer, även vid låga nivåer.

– Sen har man också sett att de hälsoeffekter som man tidigare tyckte sig kunna se av en måttlig alkoholkonsumtion inte höll när man gjorde förfinade analyser, säger Björn Trolldal på CAN.

Mer från Accent