Distanshandel med alkohol

”Svart på vitt om näthandel med alkohol”

Såväl Systembolaget som IOGT-NTO är nöjda med domen mot Winefinder. Skönt att få veta vad som gäller, tycker Kalle Dramstad på IOGT-NTO.

Som Accent tidigare rapporterat har dom fallit i det så kallade Winefinder-målet, där Systembolaget polisanmält distanshandels-företaget Winefinder. Systembolaget anser att Winefinder bedriver detaljhandel med alkohol, trots att Systembolaget har ensamrätt på sådan handel.

Domstolen gav Systembolaget rätt på alla punkter.

– Det är bra att domstolen bekräftar modellen med Systembolagets samhällsuppdrag, där vi har ensamrätt på försäljning av alkohol, för att värna folkhälsan och motverka alkoholens skadeverkningar, säger Malin Sandquist, jurist och direktör för Bolag och samhälle på Systembolaget.

”Vi har ju ensamrätt på försäljning såväl i fysiska butiker som on-line.”

Sprit- och vinleverantörsföreningen, SVL, skriver i ett pressmeddelande att trycket på Systembolagets digitala utveckling ökar. Hur ser du på det?

– Vi har ju ensamrätt på försäljning såväl i fysiska butiker som on-line. Vi utvecklar vår online-försäljning hela tiden efter kundernas önskemål och köpbeteende, men för oss är det otroligt viktigt att sälja precis lika ansvarsfullt och omtänksamt på nätet som i de fysiska butikerna.

– Det ska vara enkelt att ångra sina inköp och lämna tillbaka om man köpt för mycket, vi lyfter alkoholfritt och försöker få kunderna att tänka efter innan de handlar. Och det ska vara samma ålderskontroll vid utlämningen.

”Det är skönt att få svart på vitt vad som gäller.”

Kalle Dramstad, politisk sekreterare på IOGT-NTO, är också nöjd med domen.

– Jättebra. Domen är tydlig och ger Systembolaget rätt på alla punkter. Det är skönt att få svart på vitt vad som gäller, säger han.

Han tycker dock att det är synd att det tagit så lång tid.

– Både vi och andra har länge påpekat att det Winefinder ägnar sig åt är detaljhandel baserad i Sverige, och att det finns utrymme inom gällande lagstiftning att sätta stopp för dem.

Redan 2011 polisanmälde IOGT-NTO tio distanshandelsföretag.
Ett företag fälldes och ägaren till ett annat bolag flydde utomlands med 40 miljoner kronor i skatteskulder.

Winefinder har meddelat att de kommer att överklaga domen och uppmanar sina kunder att fortsätta handla.

– Vi hoppas att regeringen agerar. Det är inte rimligt att vi ska behöva vänta på domstolens utslag för att veta vad som gäller. Det är inga nya lagar som behövs, bara förtydligande av de som finns, säger Kalle Dramstad.

Mer från Accent