Distanshandel med alkohol

Winefinder förbjuds sälja nätvin i Sverige

Patent- och marknadsdomstolen förbjuder Winefinder att marknadsföra och sälja alkohol för hemleverans till svenska kunder.

On-linehandelföretaget Winefinder, med säte i Helsingborg, har under flera år sålt alkohol på nätet till svenska konsumenter. Förutom e-handeln marknadsförs verksamheten på Instagram, Facebook, Twitter, och samarbete har förekommit med två livsmedelshandlare. Mathem avslutade i fjol sitt samarbete med företaget.

Systembolaget, som menar att  Winefinders verksamhet är olaglig och som står bakom stämningen till Patent- och marknadsdomstolen, får alltså rätt.

Winefinder ApS är ett danskt bolag som i sin helhet ägs av det svenska bolaget Winefinder AB. Verksamheten har även i övrigt en mycket nära anknytning till Sverige. Den del av verksamheten som äger rum i Danmark, genom Winefinder ApS, avser endast förvaring av alkoholdryckerna och distribution därifrån. 

Patent- och marknadsdomstolen har utifrån detta bedömt att Winefinders verksamhet utgör detaljhandel med alkoholdrycker i Sverige. Enligt den svenska alkohollagen är det endast detaljhandelsmonopolet Systembolaget som får bedriva sådan detaljhandel i Sverige. Winefinders verksamhet står därför i strid med lagen. 

En enig rätt förbjuder nu Winefinder mot ett vite på 1 miljon kronor att marknadsföra alkoholdrycker för försäljning och hemleverans till svenska konsumenter. Företaget måste även betala Systembolagets rättegångskostnader på 2,75 miljoner kronor.

Winefinder meddelar att de inte tänker stänga sin verksamhet i Sverige. De tänker inte heller betala Systembolagets rättegångskostnader, utan Istället planerar att överklaga domen.

Mer från Accent