Alkoholindustrin har enorma ekonomiska intressen i att alkoholförsäljningen inte ska regleras. Samtidigt är de medvetna om att de säljer en produkt som orsakar stora skador. För att få detta att gå ihop har alkoholindustrin utvecklat ett sätt att argumentera kring alkoholreglering som baserar sig på att det är individens ansvar att undvika alkoholskador. Detta trots att Världshälsoorganisationen, WHO, listar politiska insatser mot den totala alkoholkonsumtionen som de mest effektiva. Var för sig kan argumenten framstå som rimliga, men tillsammans bildar de en strategi för att undvika insatser som skulle skada alkoholindustrin ekonomiskt.
Så här känner du igen alkoholindustrins argument, oavsett om de kommer från industrin själva, deras utbildningsorganisationer, influencers eller politiker.
1. Låt företagen själva ta ansvar för att lösa problemen och reglera sin egen bransch
Att låta alkoholindustrin vara drivande i insatser för att minska alkoholskadorna kan framstå som rimligt. Men det leder ofrånkomligen till lösningar som inte skadar industrin. Exempel på självreglering är när industrin utformar varningsbudskap till alkoholförpackningar och då väljer att göra det på sätt som inte är tydliga nog för att hota försäljningen.
2. Betonar vikten av ansvarsfullt och måttligt drickande
Trots att alkohol skadar vid alla konsumtionsnivåer lyfter industrin vikten av att dricka ”ansvarsfullt”, vilket gör att de lägger ansvaret för alkoholens skador på individer som inte dricker ansvarsfullt. De lösningar på problemet som presenteras fokuserar därför på individnivå snarare än samhällsnivå.
3. Förebygg rattfylleri, drunkningsolyckor och konsumtion bland gravida och minderåriga
Det är sådant som alla kan hålla med om att vi bör förebygga. Men det gäller avgränsade grupper och leder till en form av skadebegränsning som inte påverkar försäljningen av alkohol i bred utsträckning. Argumentet ignorerar de mindre uppenbara skadorna som alkoholen ofrånkomligen orsakar, som cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.
4. Fokus på överdriven eller skadlig alkoholkonsumtion
Det antyder att det finns en hälsosam nivå att använda alkohol på, vilket inte stämmer. Problemet är, enligt detta argument, inte att alkoholen orsakar skador och behöver regleras utan att konsumenterna behöver göra bättre val.
5. Fronta med alkoholfria alternativ
Alkoholföretagen lyfter gärna fram sina alkoholfria alternativ i marknadsföringen. Men när de alkoholfria märkena i stort sett är identiska med alkoholprodukterna blir det ett sätt att fortsätta marknadsföra även starkare produkter och kringgå reglerna för alkoholreklam.