
Att ett 40-tal svenskar har blivit av med körkortet på grund av höga PEth-tester, trots att de inte blivit påkomna med att köra påverkade, har ifrågasatts. Transportstyrelsens generaldirektör har till och med blivit kallad till riksdagens konstitutionsutskott för att förklara sig.
Nu har Motorförarnas helnykterhetsförbund, MHF, kastat sig in i debatten med ett förslag till lösning på problemet: inför möjligheten att förskriva alkolås på recept för personer som har höga PEth-värden. Då minimeras risken att alkoholpåverkade personer kör omkring på vägarna.
– Det vore en mycket bättre och enklare idé än att ta körkortet. Då har man kopplat lösningen till bilkörning och garanterat att människor inte kör på fyllan. Att rycka körkortet är hur som helst inte bra, säger Tomas Jonson, trafiksäkerhetsansvarig på MHF.
Han säger att var tionde som omkommer i trafiken blir dödad av någon som saknar ett giltigt körkort. MHF:s slutsats är att ett återkallat körkort inte är någon garanti för att personen slutar köra. Att då återkalla ett körkort för att en person bedöms ha problem med alkohol riskerar att bli ett slag i luften.
– Det blir ofta fritt fall för den som drabbas. Om man däremot vet att bilen inte kommer att starta om man druckit så är det ett starkt incitament att dricka mindre. Det är faktiskt ett av de mer effektiva sätten att få människor att minska sin konsumtion.
Enligt Tomas Jonson innehåller alkolåsen loggar som gör att man kan se om en person försökt starta bilen efter att ha druckit eller om låset manipulerats.
– Då får man en bra uppföljning, säger han.
För att göra det möjligt för läkare att kunna förskriva alkolås måste låsen, enligt Tomas Jonson, klassas som hjälpmedel.
– Människor får ju andningsmasker som är mycket dyrare än ett alkolås om de har andningsuppehåll på natten och har du svårt att gå kan du få ett par rullatorer som kostar som ett alkolås. Så varför skulle man inte kunna få ett sådant som hjälpmedel?
Mer än så måste till för att Transportstyrelsen ska kunna tillåta att alkolås ersätter körkortsindragning. Då måste det europeiska körkortsdirektivet ändras så att personer med alkoholberoende kan få inneha körkort om de monterar in alkolås i bilen.
– Transportstyrelsen är bakbundna i nuläget. Tillsammans med andra organisationer har vi jobbat hårt för att få med i EU:s fjärde körkortsdirektiv, som de ska rösta om i sommar, att man ska kunna få behålla körkortet om man använder alkolås, även om man har problem med alkoholen.
I ett pressmeddelande uppmanar MHF regeringen att ge Transportstyrelsen i uppdrag att förbereda införandet av alkolås som en åtgärd, istället för körkortsåterkallelse vid beroendediagnos. MHF vill också att Socialstyrelsen får i uppdrag att utreda möjligheten för läkare att använda alkolås som ett hjälpmedel för att förebygga rattfylleri.