Trafik

Nej – Transportstyrelsen tar inte körkortet om du dricker 10 glas i veckan

Felaktiga uppgifter om Transportstyrelsens gränsvärden har under den senaste veckan rapporterats i flera stora medier.

Att Transportstyrelsen arbetar för att återkalla körkortet för den som har ett alkoholmissbruk har under den senaste tiden blivit en stor nyhet i flera medier. Men efter flera felaktigheter känner Transportstyrelsen att man nu måste förtydliga vad som gäller.

Svenska dagbladet hävdar att det räcker att dricka en och en halv flaska vin i veckan för att Transportstyrelsen ska ta ifrån dig körkortet, centerpartisten Niels Paarup-Petersen rasar i en debattartikel i Expressen och TV4 Nyheterna rapporterar att tio burkar öl i veckan kan kosta dig körkortet. Problemet är enligt Transportstyrelsen att det inte är sant.

“I den bild som har spridits påstås att Transportstyrelsen likställer sin definition av ”missbruk” med Socialstyrelsens definition av ”riskbruk”. Det stämmer inte. Det krävs hög alkoholkonsumtion under lång tid för att gränsvärdet för PEth-prov ska överskridas,” skriver Transportstyrelsen till Accent.

Upprinnelsen till de upprörda missförstånden är en granskning i Skånska dagbladet som handlar om att Transportstyrelsen använder sig av resultaten från PEth-prov för att återkalla körkort för den som har ett missbruk. Den som lämnat PEth-prov med ett värde högre än 0,3 vid flera mätningstillfällen kan bli av med sitt körkort. Men för att komma upp i det värdet krävs bra mycket mer än 1,5 flaska vin under längre tid. Transportstyrelsen uppskattar att det behövs någonstans mellan 28 och 42 standardglas alkohol per vecka för att komma upp i det värdet.

”Inte heller krävs det endast ett test för att ett körkort ska återkallas på grund av överkonsumtion av alkohol. Det krävs två eller flera tester över gränsvärdet, med minst fem veckors mellanrum,” skriver Transportstyrelsen.

Transportstyrelsen förtydligar att man inte ställer några krav på att läkare ska utföra PEth-tester. Däremot så ska en läkare som utfört ett sådant test och funnit fog för att en patient kan vara olämplig för att ha körkort meddela detta till Transportstyrelsen

Det finns enligt myndigheten heller inte några planer för att sänka gränsvärdena för när ett körkort kan komma att dras in på grund av alkoholmissbruk. I framtiden föreslår dock Transportstyrelsen att man istället för att använda diagnosen “missbruk” ska titta på om en person har ett skadligt bruk eller en överkonsumtion av alkohol som inte kan sägas vara tillfällig. Dessutom ska personen visa att man inte har kontroll över sin alkoholkonsumtion, att man har nedsatt kognitiv funktion eller att man lider av abstinens för att det ska vara aktuellt att dra in ett körkort.

Mer från Accent