
Forskaren Jonas Raninen från Karolinska institutet har sedan 2017 följt en grupp unga för att kartlägga hur deras alkoholvanor förändras genom livet. När studien startade gick gruppen i nionde klass och fick då svara på en enkät om sin relation till alkohol. En av studiens huvudsyften är att följa en generation med historiskt låg alkoholkonsumtion för att se om den låga konsumtionen följer dem in i vuxenlivet.
Sedan 2017 har flera uppföljande enkäter genomförts, den senaste nu i år. De unga är nu 23 eller 24 år och 90 procent av dem svarar idag att de dricker alkohol. Men det finns fler nyanser än så som Jonas Raninen tittar på, berättade han under en föreläsning på konferensen Drogfokus i Karlstad förra veckan.
I den senaste enkätenundersökningen syns att de som inte hade börjat dricka alkohol i nionde klass idag mår bättre, trivs med livet och har lyckats bättre i skolan jämfört med dem som drack i nian. Man ser heller inte att de har sämre sociala relationer vilket antytts i tidigare studier om nyktra unga.
De som inte heller hade börjat dricka alkohol när de återigen svarade på enkäten i andra året på gymnasiet mår idag också bättre än sina kamrater som drack i gymnasiet. De har också en bättre relation med sina föräldrar, men de har färre jämnåriga vänner.
– Ungdomstiden karaktäriseras av att lämna familjesammanhanget och söka sig ut. De som inte börjat dricka i gymnasiet har kanske inte gjort den resan i lika stor utsträckning, säger Jonas Raninen.
Alla dessa skillnader är dock fortfarande väldigt små. Det blir tydligare skillnad när man tittar på hur mycket alkohol de olika ungdomarna dricker idag.
De som hade börjat dricka alkohol redan i niondeklass dricker idag 1,5 gånger så mycket alkohol som de övriga i studien. Dubbelt så många av dem berusningsdricker en gång i månaden eller oftare och risken för att ha utvecklat alkoholberoende är 1,5 gånger högre i den här gruppen jämfört med övriga alkoholkonsumenter.
I en annan studie som tittat på unga i Västmanland verkar det som att effekterna av att ha varit nykter som ung avtar med åldern. Datan från Futura01:s senaste enkät analyseras fortfarande och det återstår att se om Jonas Raninens studie kommer fram till ett liknande resultat.
– Det ska bli spännande att se vad vår studie visar, säger han.
Han menar att de ungas alkoholvanor inte är helt olika tidigare generationers, även om deras drickande är historiskt låg.
– Det är inte en generation som kommer avstå från att dricka hela livet utan allt har skjutits framåt lite.
Samtidigt har det skett en slags normalisering bland unga kring att inte dricka alkohol vilket verkar betyda att det inte längre är lika socialt “riskabelt” att avstå från alkohol.