Jonas Raninen. Foto: Casper Hedberg

Jonas Raninen: Jag kommer följa dem så länge jag lever

I projektet Futura01 följer forskaren Jonas Raninen alkoholvanorna hos en grupp unga.

Hur hamnade du där du är idag?

– Det var en lång rad tillfälligheter. Jag jobbade på Maria Ungdom och träffade min fru där. Via henne lärde jag känna alkoholforskaren Håkan Leifman. Jag började jobba med honom på Stad 2011 och han blev min handledare under forskarutbildningen. På det sättet så kom även jag in på ämnet alkohol.

Vilka projekt jobbar du med just nu?

– Jag jobbar mycket med ett projekt som heter Futura01. Det är en långsiktig studie som syftar till att undersöka betydelsen av att växa upp med den historiskt låga alkoholkonsumtion som vi har idag. Vi startade 2017 och fick nyligen ett stort anslag från Forte, som gör att vi kan genomföra ytterligare en omgång enkäter under våren. Jag kommer antagligen att följa de här ungdomarna, som är födda 2001, så länge jag lever.

Vad hoppas ni uppnå med studien?

– Debutålderns betydelse, och vad det är som gör att drickandet utvecklas när unga växer upp och blir vuxna. Det finns så mycket vi kan lära av den här studien.

Vad är du mest stolt över i din karriär?

– Det är Futura01, att vi har fått till en så pass stark plattform för att få svar på frågor under lång tid framåt. Vi har fyra doktorander nu som jobbar med materialet. Det ger mycket energi och inspiration.

Vad gör du när du inte forskar?

–Jag klättrar gärna, och spelar golf. Så ofta jag har tid åker jag till stugan i finska skärgården, badar bastu och lyssnar på tystnaden. I år har vi nästan varit där på halvtid, det är en fördel med att kunna jobba på distans.

Mer från Accent