Nya nykterhetsrörelsen

Nya nykterhetsrörelsen – så ska den se ut och heta

Idag publicerades remissförslaget om hur IOGT-NTO-rörelsens förbund ska omorganiseras. I förslaget finns även tre förslag på vad den nya organisationen ska heta.

Det förslag som idag publiceras följer i stora drag de planer som Accent kunnat rapportera om under våren.

– Det är inget som vi bara dragit fram ur hatten. En del tycker kanske att det har gått för fort, men det har jobbats igenom enormt mycket, säger Junis förbundsordförande Mona Örjes.

IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund föreslås bilda två nya förbund. Ett av förbunden kallas allmänförbundet och är tänkt att vara den huvudsakliga organisationen som samlar alla medlemmar och tillgångar. Allmänförbundet kommer i juridisk mening att vara en medlemsorganisation.

– Där stoppar vi in alla medlemmar, föreningar och kårer, alla distrikt och fastigheter, allt, säger Mona Örjes.

Vid sidan av det bildas även ett förbund som kallas verksamhetsförbundet. Tanken med den organisationen är att ta tillvara på möjligheten att kunna söka stöd till barn och ungdomsverksamhet.

– Är det för många vuxna i en organisation så får man inte tillgång till alla bidrag, säger Mona Örjes.

Verksamhetsförbundet är en federation av föreningar, inte en medlemsorganisation. Kårer, föreningar eller distrikt där mer än 60 procent medlemmar under 26 år kommer kunna bli en del av Verksamhetsförbundet, men de individuella medlemmarna tillhör fortfarande Allmänförbundet.

– Uppdraget för det förbundet är att samla de föreningar och kårer som utgörs av barn och ungdomar och bistå dem med medel och andra förutsättningar.

– Tanken är att vi ska komma samman och att strukturella hinder tas bort så att vi kan jobba mer ihop.  Det förenklar styrningen av den gemensamma nivån och använder våra stödfunktioner mycket effektivare, säger Anders Ödman, ordförande för Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF.

Men han vill vara tydlig med att det främst gäller den nationella nivån.

– Det berör inte föreningar och scoutkårer alls utan den verksamhet du gör idag kommer du kunna göra om ett år på samma sätt, säger han.

Alla distrikt komme att införlivas i allmänförbundet, vilket betyder att man till en början skulle ha ett 60-tal distrikt som överlappar varandra geografiskt. Hur distrikten ska organiseras på sikt kommer att utredas längre fram, enligt förslaget. I verksamhetsförbundet skapas nya distrikt som gör det möjligt att söka regionala barn- och ungdomsbidrag.

En stor fråga under processen att ta fram ett remissförslag har varit hur man ska garantera ungdomars inflytande när man inte längre har en separat ungdomsorganisation.

– De förslag som ligger för att garantera ungas inflytande på olika nivåer tror jag verkligen kan bli bra, säger Jane Segerblom, ordförande för Ungdomens nykterhetsförbund, UNF.

– Vi är medvetna om att det kommer krävas både stadgeskrivningar kring detta, men vi kommer också behöva en kulturförändring där vi pratar både om ungas inflytande och andra grupper. Vi har en stor kulturresa som vi behöver göra, säger Mona Örjes.

– Det sista halvåret har det blivit tydligare att allt kommer ske i Allmänförbundet och att vi lyfter frågan om ungas inflytande som en profilfråga. Det är en modig tanke att kunna ge unga makt och reellt inflytande över hela organisationen, säger Anders Ödman.

Han tror att ungas inflytande är en fråga som kommer att ta stor plats under de remissmöten som kommer att genomföras runt om i landet. På varje möte kommer det att finnas representanter från förbundsstyrelserna för att ta lyssna på medlemmarnas tankar.

– Vi kommer framförallt lyssna men också få förklara hur vi tänkt, säger Anders Ödman.

– Det är superviktigt att medlemmarna tar chansen och deltar på remissmötena och ger sina tankar och input, det kommer att var jätteviktig för att få fram ett starkt förslag, säger Jane Segerblom.

Efter remissmötena kommer ett skarpt förslag att formuleras inför extrakongresserna som arrangeras i Norrköping i november.

– Det är i slutändan våra förbundsmöten och kongresser som bestämmer om det här. Så det är klart att vi måste ta in så mycket tankar och idéer som möjligt nu så att vi kan komma med ett bra förslag, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson.

– Vi räknar med att det kommer bli ändringar, säger Mona Örjes.

– Förslaget som presenteras idag är både vagt och konkret. Vi har försökt hitta en balans där för att kunna få till en så bra diskussion som möjligt, säger Anders Ödman.

Bland det konkretare i remissförslaget är de tre förslag på namn som vaskats fram från över 800 ursprungliga idéer.

– De tre förslagen tar avstamp i tre olika idéer om hur ett namn kan se ut; det är ett beskrivande namn, ett nyord och ett namn som för med sig associationer men inte är direkt kopplat till vår organisation, säger Lucas Nilsson.

De tre namnförslagen på den nya organisationen är Aster, Friva och Nyktra.

– Det viktigaste och roligaste med namnet är att vi genom det bygger en gemensam identitet att stolt samlas kring, säger Lucas Nilsson.

Tanken är att det i samband med det skarpa förslaget bara ska finnas ett namnförslag kvar. Efter extrakongresserna kommer det behövas

– Kongressbeslutet är ett första spadtag, det betyder inte att något är färdigbyggt. Vi börjar bygga något som vi inte vet hur det kommer se ut om 6-7 år, säger Anders Ödman.

Beslut om omorganisering måste fattas av två extrakongresser. Den första är planerad att äga rum i Norrköping den 23 november. Den påföljande extrakongressen kan äga rum som tidigast en månad senare. Datum för den andra kongressen kommer att beslutas av respektive förbunds förbundsstyrelse.

Du kan läsa hela förslaget och ta reda på när det arrangeras remissmöte i ditt område här.

Mer från Accent