Nya nykterhetsrörelsen

Debattartikel: ”Stort mervärde i att samordna riktning och resurser”

UNF:s förbundsordförande Jane Segerblom och IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson svarar på förra veckans debattartikel från UNF:are som oroas över ungas inflytande i en framtida sammanslagen organisation.

Tack för en viktig debattartikel i en otroligt viktig fråga. Processen att hitta en ny, gemensam organisationsform vilar på att vi tror att vi som rörelse är starkare tillsammans. Vi tror på att inte bygga stuprör och motsättningar mellan generationer utan att det snarare finns ett stort mervärde i att samordna riktning och resurser för att få större genomslag i samhället och bli en ännu mer kraftfull kraft för en nyktrare värld. Vi är inte nöjda med var vi är idag. Vi tror att rörelsen kan bli större och bättre, och vi tror att vi lättare blir det som en samlad kraft.

Samtidigt är frågan om ungdomars inflytande avgörande. Vi vet att det finns en åldersmaktsordning i samhället, och att den tyvärr också finns inom vår egen rörelse. Det är alldeles nödvändigt att denna motarbetas och monteras ned så att unga kan ta plats. Inte för att unga är ”framtiden som ska lära sig”, utan för att ungas kraft och engagemang behövs här och nu i strävan mot en nyktrare värld.

Det är därför frågan om ungas inflytande har tagit avsevärt mycket av förbundsstyrelsernas fokus. Vi vill i den nya organisationen se till att sätta ramarna för en inkluderande kultur där alla, unga som gamla, kan få ta plats på schysta villkor. Men vi tror också att det behövs tydliga strukturer, där vi hoppas säkerställa just sådant som debattörerna lyfter: skyddade demokratiska rum för unga, garanter för inflytande, utrymme för egenmakt och möjligheten att få göra fel (som även vuxna ska få lov att göra!).

Nu utarbetar förbundsstyrelserna sitt förslag, som kommer presenteras efter sommaren för samtal och dialog. I det är alla röster jätteviktiga, inte minst de ungas. Vi välkomnar en fortsatt dialog för hur vi kan skapa trygga, demokratiska rum där vi gör det mesta av våra medlemmars engagemang.

Jane Segerblom
Förbundsordförande UNF

Lucas Nilsson
Förbundsordförande IOGT-NTO

Mer från Accent