Europa

Ny allians ska minska alkoholskadorna i Europa

Ett antal europeiska hälsoorganisationer och experter har gått ihop för att försöka minska alkoholens skador genom att påverka politiska beslut och öka allmänhetens kunskap.

WHO:s Europaregion är den av världens regioner där alkoholkonsumtionen är som högst. Alkohol förkortar livet för många européer, särskilt de manliga. Varje timme dör 80 personer på grund av alkohol vilket blir ungefär 800 000 förlorade liv per år. Det skriver WHO Europa i ett pressmeddelande.

Även om dödsfall är den mest dramatiska konsekvensen finns det andra, som också är allvarliga. Alkohol är till exempel den ledande orsaken till mer än 200 kroniska sjukdomar och ligger bakom många skador och psykisk ohälsa. Som om det inte var nog att människor får sin hälsa förstörd är alkohol en huvudfaktor för många brott och andra sociala skador.

Den nya koalitionen, European Health Alliance on Alcohol, som består av organisationer för sjukvårds- och hälsopersonal, ska arbeta för att minska de alkoholrelaterade sjukdomarna, skadorna och dödsfallen. Den nya sammanslutningen ska bland annat verka för att öka den medicinska expertisens påverkan på politiska beslut, öka medvetenheten hos allmänheten och förespråka en fungerande, effektiv alkoholpolitik som räddar liv.

– Alkohol kan kopplas till allt från levercirrhos till cancer och kardiovaskulära sjukdomar. Trots det förbises ofta alkoholens skadeverkningar. Till exempel är alkohol den vanligaste orsaken till död i leversjukdom i Europa och orsakar fler än 70 000 dödsfall på grund av cancer varje år. Vår allians kommer att se till att människor får fakta och rätt att fatta informerade beslut, säger Aleksander Krag, generalsekreterare för EASL, den europeiska organisationen för lever-studier, i pressmeddelandet.

Alba Gil, politisk talesperson på Förbundet för Europeiska cancerorganisationer tillägger:

– Uppfattningen att endast storkonsumenter riskerar att drabbas av alkoholrelaterad cancer är en farlig myt. Det finns ingen säker nivå för alkoholkonsumtion, men allt för få människor är medvetna om detta. Många kvinnor känner till exempel inte till att alkohol är en av de största riskfaktorerna för bröstcancer.

European Health Alliance on Alcohol kommer även att lyfta fram sambanden mellan alkohol och de mer förbisedda skadorna som hjärtsjukdomar, självmord och fosterskador liksom alkoholenss skadliga effekt på sömn och mental hälsa.

Särskilt vill de fokusera på att skydda barn och unga från att drabbas, direkt eller indirekt, av alkohol hela vägen från fosterstadiet till tonåren.

– Vi får inte låta ännu en generation barn skadas av alkohol. Det betyder att undvika all alkoholkonsumtion under graviditeten, skydda barn från föräldrars drickande genom att minska totalkonsumtionen, strama åt reglerna för marknadsföring av alkohol och förändra sociala normer, säger Ann de Guchtenaere, generalsekreterare för den europeiska akademin för pediatriker.

Alkohol ligger bakom vart fjärde dödsfall bland personer mellan 19 och 24 i Europa. Alliansen förespråkar restriktioner för alkoholreklam, högre priser och minskad tillgänglighet. De kommer att verka för att få inflytande på såväl lokalt som nationell och europeisk nivå.

– Vi vet att politiska beslut är efektiva för att minska alkoholskador. En studie som publicerades nyligen visar att enkla politiska åtgärder, som höjd skatt och minskad marknadsföring, på mindre än ett år visar positiva resultat på folkhälsan säger Gauden Galea, strategisk rådgivare på WHO:s europakontor.

Alliansen trycker på att ansvaret för alkoholskador inte kan vila på den enskilde utan måste åtgärdas genom evidensbaserade åtgärder på samhällsnivå.

– Alkoholrelaterade skador är inte oundvikliga, och beror inte på en enskild persons misslyckande. De är resultatet av det utbredda misslyckandet det innebär att nationer inte klarat av att implementera evidensbaserad politik för att minska skadorna samt det skadliga och oacceptabla inflytandet som alkoholindustrin tillåtits att ha på folkhälsopolitiken. Alkoholindustrin ska hålla sig på sin kant och inte ha någon som helst roll i utformningen av folkhälsopolitik, säger Frank Murray, medlem i kommittén för folkhälsa och opinionsbildning på EASL.

Mer från Accent