Enligt siffror från Världshälsoorganisationen WHO, så har det inte gått att minska den europeiska alkoholkonsumtionen och dess skador. Den europeiska genomsnittliga alkoholkonsumtionen är fortsatt den högsta i världen.
– WHO:s europeiska region fortsätter inneha det icke önskvärda rekordet när det gäller alkoholkonsumtion och alkoholskador, säger Gauden Galea som är rådgivare till WHO:s chef för icke smittbara sjukdomar i Europa i ett pressmeddelande.
Det finns också en enorm skillnad mellan könen, männens snittkonsumtion motsvarar hela 14,9 liter ren alkohol per år, medan kvinnornas konsumtion bara beräknas till 4 liter.
Andelen av befolkningen i Europa som helt avstår från alkohol är också lägre än i andra delar av världen. Två tredjedelar av de vuxna européerna har druckit alkohol det senaste året. Nästan sex procent av befolkningen bedöms vara beroende av alkohol.
– Skadorna från alkoholen sträcker sig bortom den som själv dricker, det handlar om våld i nära relationer, skador, olyckor och mental ohälsa. Länderna behöver anamma politik som vi vet minskar skadorna, säger Gauden Galea.
Bara 12 av de 53 länderna i WHO:s Europaregion har gjort några betydande framsteg mot en tioprocentig minskning av alkoholkonsumtionen jämfört med 2010 års nivåer. Man kan se vissa framsteg i regionen som helhet men enligt WHO dessa beror främst på att Ryssland, Ukraina och Turkiet höjt sin alkoholskatt kännbart och begränsat alkoholen tillgänglighet under perioden. Inom EU har man inte kunnat se några betydande förändringar i alkoholkonsumtionen, enligt WHO.
Totalt har alkoholkonsumtionen i EU sjunkit med motsvarande 0,5 liter ren alkohol per år och invånare över 15 år mellan 2010 och 2020, skriver Euronews. Går man tillbaka till 1980 är skillnaden desto större. Då låg snittkonsumtionen på 12,7 liter, 2020 var samma siffra 9,8. Men minskningen i konsumtion är som kraftigast under förra århundradets två sista decennier för att sedan plana ut. Lettland hade EU:s högsta alkoholkonsumtion 2020 med 12,1 liter, tätt följt av Tjeckien (11,6), Litauen (11,4) och Österrike (11,3). Samtidigt är Lettland det land som sett den kraftigaste ökningen i alkholkonsumtion mellan 2010 och 2020, 2,3 liter per person och år, medan Litauen haft en av EU kraftigaste minskningar, 2,1 liter, under samma period.
WHO beräknar att alkohol bidrar till nio procent av dödsfallen i Europa, det betyder 2200 dödsfall om dagen eller 800 000 om året. För att komma till rätta med detta behöver fler bli medvetna om alkoholens kopplingar till cancer, men man behöver också implementera de strategier som visat sig mest effektiva för att trycka ner alkoholkonsumtionen, enligt WHO. Dessa tre så kallade “best buys” är; att beskatta alkohol, begränsa marknadsföringen och minska alkoholens tillgänglighet.
– Verktygen och kunskapen finns för att minska alkoholkonsumtionen och dess skador. Nu behövs den politiska viljan att implementera detta, säger Gauden Galea.