Cancer

Alkohol och cancer uppmärksammas i riksdagen: ”Kännedomen fortfarande låg”

Trots att det snart är 40 år sedan WHO klassade alkohol som cancerframkallande har inte kunskapen nått ut. På onsdagen hölls ett seminarium i riksdagen för att diskutera hur man ändrar på det.

10 procent av jordens befolkning bor i Europa, men 25 procent av cancerfallen inträffar här. I Europa är också alkoholkonsumtionen ungefär 50 procent högre än genomsnittet i världen. Med den utgångspunkten invigde Lena Sharp, chef för Regionalt cancercentrum i Stockholm, RCC det seminarium om alkohol och cancer som man arrangerat i riksdagen på onsdagen.

– Kännedomen om alkohol som riskfaktor för cancer är fortfarande låg. Alkohol har klassats som cancerframkallande ämne sedan 80-talet, men vi har tydligen inte fått ut kunskapen. Därför tyckte vi att det var viktigt att anordna det här seminariet, säger Lena Sharp till Accent.

Hon berättar också om en studie som RCC gjort, som visar hur dålig kunsapen är när det kommer till sambandet mellan alkohol och cancer.

– De flesta visste att hög konsumtion ökade risken, men inte att även låg till måttlig konsumtion kunde göra det.

Cirka 2 000 cancerfall per år orsakas av alkohol i Sverige. Orsakerna är dubbla: dels för att alkohol kan på verka hormonnivåerna i kroppen, bland annat höja nivåerna av insulin och östrogen. Dels bryts alkohol ner till acetaldehyd, som är giftigt.

Harriet Rumgay, från WHO, är med på länk och påpekar att det är 36 år sedan WHO:s IARC-grupp klassificerade alkohol som en cancerogen. Ändå är kunskapen om sambandet mellan alkohol och cancer är för låg, särskilt med kvinnlig bröstcancer. Hon anser att varningstexter på förpackningar skulle kunna öka medvetenheten.

Hon visar också att kvinnlig bröstcancer är den cancerform där mängden alkohol spelar minst roll. I drygt var tredje alkohol-orsakat bröstcancerfall har den drabbade haft en måttlig konsumtion. Genomsnittet för samtliga cancerfall är att måttlig konsumtion endast ligger bakom 12 procent av fallen.

Mats Ramstedt, forskningsansvarig på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, är näste talare. Han berättar att 4–6 procent av alla cancerdödsfall orsakas av alkohol.

– Det låter kanske inte som så mycket, men genom att cancer är en så vanlig sjukdom så blir det många fall, säger han.

Han redovisar en studie som visar att alkohol som riskfaktor för cancer går att visa på befolkningsnivå.

– Ökar alkoholkonsumtionen så ökar också cancerdödligheten. Den ökar med cirka en procent när konsumtionen ökar med en liter.

Under den avslutande paneldiskussionen påpekar Jytte Guteland, riksdagsledamot för Socialdemokraterna att det är viktigt att påminna sig om att de politiskt vedertagna instrumenten för att motverka alkoholskador är relevanta och brett accepterade.

– Det är viktigt att påminna sig om hur viktiga de är att värna om i tider då det talas om gårdsförsäljning och uppluckring av politiken, säger hon.

Hon tycker också att alla måste bli mer medvetna om all alkoholreklam som barn och unga exponeras för i sociala medier. 

Dan Hovskär, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, ersättare i socialutskottet och ordförande i Sveriges landsråd för alkohol- och narkotikafrågor, SLAN, som var värd för seminariet förklarar varför han tycker att frågan behöver lyftas:

– Det här är ju en av de frågor jag jobbar med. Både alkohol och narkotika är viktiga frågor för folkhälsan. Efter att ha sett rapporten som visade att 85 procent av befolkningen inte känner till sambandet mellan alkohol och bröstcancer inser jag att vi måste jobba med att höja kunskapen, säger han till Accent.

För det krävs samverkan, anser han.

– Att se hur vi kan jobba tillsammans för att förbättra folkhälsan i Sverige tycker jag är spännande. Och här har vi ju en bred samling av forskare och andra som ligger i framkant på området, säger han.

Mer från Accent