
Litauen har enligt flera experter lyckats sänka sin alkoholkonsumtion kraftigt på bara några år, det presenterades i samband med ett möte arrangerat av WHO Europa i Vilnius i förra veckan. Nyckeln till framgången är de tre gyllene reglerna från Världshälsoorganisationen, WHO; minska tillgången, höj skatten och begränsa marknadsföringen för alkohol.
Med på mötet fanns också Ponthus Jessmor, politisk sekreterare på IOGT-NTO.
– Ett av de främsta resultaten har man fått genom att begränsa försäljningstiderna för alkohol. Tidigare hade man problem med anställda som inte kunde jobba på måndagar eftersom de druckit till sent på söndagen. Nu är det inte längre tillåtet att sälja alkohol efter klockan tre på söndagar, säger han.
Tidigare var Litauens alkoholdödlighet en av de högsta i Europa. 2010 beräknades landet vara det i EU som förlorade flest levnadsår på grund av alkoholrelaterade orsaker. Efter att ha följt WHO:s rekommendationer kan Litauen nu skörda frukterna: färre alkoholförgiftningar och en ökande förväntad livslängd i befolkningen.
– Trots pandemin och andra faktorer så har den förväntade livslängden gått upp med mellan fyra och fem år, bara under de senaste åtta åren, vilket är otroligt mycket, säger Ponthus Jessmor.
Omstöpningen av Litauens alkoholpolitik började redan 2008 med bland annat förbud mot att sända tv- och radioreklam för alkohol på dagtid. Men de stora förändringarna började 2017. Sedan dess har åldersgränsen på alkohol höjts från 18 till 20 år och reklam för alkohol i radio, tv och på internet har i stort sett förbjudits. Skatten på alkohol har höjts kraftigt utan att det verkar ha lett till en ökning av den oregistrerade alkoholkonsumtionen, exempelvis smugglad alkohol och hembränt. Det beräknas att skattehöjningen sänkte alkoholdödligheten med 1 400 fall om året.
Ponthus Jessmor upplever att det finns ett brett politiskt stöd i Litauen för att gå ännu längre i alkoholpolitiken.
– Det pratas om att utöka restriktionerna av försäljningstider för att sänka tillgängligheten ytterligare. Men man vill också höja skatten igen för man ser hur mycket pengar man tjänar på det.
Maria Neufeld på WHO:s europakontor menar att Litauen är ett unikt exempel då man implementerat Världshälsoorganisationens rekommendationer på rekordtid.
– Det har haft enorm effekt. Alkoholkonsumtionen har minskat med flera liter per person. Tusentals liv har räddats, sa hon under en presskonferens.
Hon berättar att WHO för tio år sedan släppte en rapport där Litauens genomsnittliga alkoholkonsumtion var en av de högsta i världen.
– Varje vuxen beräknades dricka motsvarande 15,5 liter ren alkohol per år. Det motsvarar ungefär 80 flaskor vodka, det är väldigt mycket.
Alkoholkonsumtionen i landet ligger fortfarande över EU:s genomsnitt.
– Det finns utrymme för förbättring, men trenden är i rätt riktning, säger Maria Neufeld.
För WHO är det nu viktigt att noggrant studera effekterna av den nya alkoholpolitiken. I samband med mötet i Vilnius presenterades också ett flertal studier om politikens inverkan på alkoholkonsumtionen. Mängden forskning imponerade Ponthus Jessmor.
– Det är otroligt mycket data som vi behöver börja bearbeta. Allt är så otroligt väldokumenterat. Det är också första gången jag ser en rapport som visar att restriktioner i marknadsföring ger stor effekt på både konsumtion och inställning till alkohol, det behöver uppmärksammas, säger han.
Grannlandet Lettland har också dragits med en alkoholkonsumtion över europagenomsnittet och arbetar nu för att reformera sin alkoholpolitik. Dock så går det inte lika snabbt som för Litauen och insatserna har inte varit lika trogna WHO:s rekommendationer.
– Lettland ligger lite efter och Estland är väl näst på tur. Man kunde märka att de andra baltiska staternas tjänstemän var otroligt intresserade på grund av problemen med alkoholkonsumtionen i sina egna länder, säger Ponthus Jessmor.
Han såg även svenska tjänstemän från Socialdepartementet på plats i Vilnius.
– När vi nu har stora motgångar i Norden gällande alkoholpolitiken så är det ett ljus i tunneln att det finns länder som går före. Och när statsministern säger att han vill införa gårdsförsäljning för att Sverige ska bli mer som Europa så ska man komma ihåg att det som nu sker i Litauen också är en del av den europeiska alkoholpolitiken.