Nya nykterhetsrörelsen

Extrakongressen minut för minut

Det var en händelserik dag när IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund samlades för att ta ställning till den nya organisationsformen.

09.46 är det fullt med folk i foajén till konferenscentret Louis de Geer i Norrköping. Det blir lätt så när fyra förbunds ombud ska hänga av sig kläder och få i sig kaffe innan de söker sig ut till sina respektive lokaler. IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund har samlats för att ta ställning till förslaget om en ny, gemensam organisationsform.

Lucas Nilsson, som ofta ses i keps och t-shirt är klädd i kostym dagen till ära. Han sitter på första bänkraden i Hemerycksalen och fingrar på en stängd laptop medan mötets ordförande försöker få igång ljudet till den film som förbundsordförandena förberett inför extrakongressen. Efter några försök skjuts filmen på framtiden och mötet startar.

– Det finns förslag på återremiss och tilläggsförslag. Så vi tänker att vi börjar där, säger mötesordföranden Anders Häregård.

Foto: Jens Wingren.

Han delar uppdraget att leda presidiet tillsammans med Andrine Winther. Mötets första fråga är om man ställer sig bakom idén att ta beslut under dagen eller om hela förslaget ska återremiteras. Det är en dag med strikta tidsbegränsningar. IOGT-NTO ska ha tagit ställning till förslaget senast klockan 14.30 då förhandlingarna inleds. 17.00 ska ett beslut ha fattats, någon nattmangling finns inte på bordet.

– Det finns inget utrymme för det. Vi måste vara klara i tid, säger Andrine Winther.

Vid 18 ska lokalen överlåtas till nästa hyresgäst. Carolina Gynning och Carina Bergs show ska inta De Geerhallen med insläpp 19.30.

Lucas Nilsson tar till orda i talarstolen och berättar bakgrunden till utredningen om den nya organisationsformen och det förslag man nu har att ta ställning till. Han betonar att tanken är att hushålla med pengar och energi. Men viktigast, säger han, är att bilda en gemensam identitet och att komma närmare varandra som rörelse.

– Vad det kokar ner till för mig är om vi tror att vi bäst möter framtiden som fyra förbund eller tillsammans, säger han.

Lucas Nilsson. Foto: Jens Wingren.

Talarlistan öppnar. Första diskussionen är punkt I: att uttala stöd för Nyktra och Nyktra plus. Max Ås, ombud från distrikt Sydost är först ut och yrkar bifall på förslaget. Fredrik Persson från distrikt Svea blir först att kritisera förslaget genom att likna det vid att bygga ett hus med taket först. Förändringen, menar han, behöver komma underifrån. Därför yrkar han på återremiss.

Olle Häggström från distrikt Mitt och den ena halvan av IOGT-NTO förhandlingsdelegation skjuter ner Fredrik Perssons liknelse när han tar talarstolen. Grunden till huset är inte det som behöver åtgärdas.

– Golvet finns! säger han och får dagens första spontana applåd.

– Vi slår ihop skiten så tar vi det därifrån, säger Robert Strömberg ombud från Norr och berättar att han alltid sett rörelsen som en familj och förvånades över Junis namnbyte 2018 då man tog bort IOGT-NTO ur namnet.

Foto: Jens Wingren.

10.51 får IOGT-NTO:s ombud veta via presidiet att Junis redan röstat ja. Strax efter klockan 11 beslutas om streck i debatten och 11.10 kommer besked om att även Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, valt att gå vidare med förslaget. Nio minuter senare har även Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, sagt ja.

Kjell-Ove Oscarsson lyfter hur regeringens förslag om att införa gårdsförsäljning av alkohol hotar det svenska alkoholmonopolet och ifrågasätter att IOGT-NTO i ett sådant läge vänder sig inåt och rannsakar sin egen organisation.

– Varje gång det uppstår en alkoholpolitisk kris då organiserar nykterhetsrörelsen om sa Arne Svensson som då var rektor på Wendelsberg till mig för länge sen, säger han från talarstolen.

Max Ås avslutar debatten med att återgå till husmetaforen.

– Nu bygger vi skorstenen, den ingår i stommen och ger oss möjlighet att samla oss och bygga vidare.

Foto: Jens Wingren.

11.26 går IOGT-NTO till beslut. Två minuter senare har kongressen uttalat sitt stöd till att gå vidare med förslaget med en ganska stor majoritet. Vissa vill reservera sig mot beslutet. Ann-Britt Andersson Hagel sitter tillsammans med de andra ombuden från distrikt Svea långt bak i salen. Hon är en av de som röstade emot.

– Jag tror att man slagit in på fel väg med det här beslutet. Men jag får rätta mig efter det och fortsätta med verksamheten lokalt, säger hon.

På förbundstyrelsens bänkrad är man försiktigt positiv.

– Det känns bra, men kongressen är inte över än, säger Mattias Gotthold, förbundsstyrelsens kassör.

Först ska ändringsförslaget debatteras och förhandlas med de andra tre förbunden för att få fram ett slutgiltigt förslag att ta ställning till. Olle Häggström ska tillsammans med Lucas Nilsson föra IOGT-NTO:s talan i förhandlingarna och tror att det kan bli tufft, trots att alla förbund valt att gå vidare med förslaget.

– Vi får se vad NSF har kommit fram till, säger han.

Ann-Britt Andersson Hagel pratar med övriga ombud efter omröstningen. Foto: Jens Wingren.

Kongressen fortsätter med att debattera och rösta om de förslag på ändringar som förhandlingsdelegationen ska ta vidare till de andra förbunden. Vid lunch har man ännu inte kommit till den kontroversiella namnfrågan och förhandlingsdelegationen ber ombuden att titta på 12 namnförslag som lagts upp i valplattformen VoteIT.

Namnet har varit en evighetsfråga sedan IOGT och NTO slogs ihop 1970. Då antogs det provisoriska namnet IOGT-NTO som sedan varit den nya organsationens namn i 54 år. I början av hösten la förbundsstyrelserna fram de tre förslagen Aster, Friva och Nyktra och efter en remissperiod landade man i att Nyktra hade bäst stöd bland medlemmarna. Men diskussionerna har fortsatt i sociala medier och på VoteIT. Många vill att även den nya organisationen ska heta IOGT-NTO eller IOGT. Kanske Nykterhetsrörelsen eller Sober. Men inget av de förslagen har fått gehör från förbundsstyrelserna. För några veckor sedan dök så namnförslaget Nova upp i UNF:s diskussioner och tog snabbt skruv bland flera ombud. När IOGT-NTO:s ombud går till lunch blir det också klart att UNF har röstat igenom namnförslaget Nova med stor majoritet.

Lunchen intas i Trozelligalleriet. Vid borden som vätter mot fönstret i matsalen sitter UNF-medlemmar. Längst in mot väggen sitter scouterna i sina blåa skjortor. Däremellan sitter IOGT-NTO:s ombud.

Josefine Hellroth Larsson är ombud för Nacka-Boo scoutkår på NSF:s förbundsmöte och säger att det gick snabbt att ta beslut om att gå vidare med förslaget men att diskussionen nu går desto trögare.

– Det är svårt att få överblick över 33 stadgeförslag. Jag tror det diffar en del  mellan det vi pratar om på mötet och vad förhandlingsdelegationen har på bordet. Nu känns det lite oklart vad vi skickar med till nästa omgång förhandlingar, säger hon.

Josefin Hellroth Larsson. Foto: Jens Wingren.

13.32 återupptas mötet efter lunchrasten. Presidiet beslutar att omröstningarna om de kvarvarande stadgeändringar för Allmänförbundet ska skötas i VoteIT medan man går vidare i dagordningen. Det är inte bara en ny organisation som ska bildas utan två; Allmänförbundet ska samla alla medlemmar och resurser medan Verksamhetsförbundet ska vara en federation av föreningar som har en majoritet unga medlemmar och som därför är berättigade att söka bidrag från MUCF.

Förhandlingsdelegationen ber presidiet att lyfta namnfrågan så att man kan gå vidare i den diskussionen med de andra förbunden. Man vill både veta vilket namn för föredras och vilka som överhuvudtaget tolereras. Under lunchen har ombuden fått markera vilka namnförslag de föredrar. Nyktra har fått 19 röster, Nova 20 röster och fem ombud vill skjuta upp frågan till ett senare tillfälle.

Förbundsstyrelsens vice ordförande Vanja Lindstedt tar talarstolen för att föredra förbundstyrelsens förslag i namnfrågan.

– Historia och tillhörighet har varit viktiga för oss. Vi fick ett provisoriskt namn 1971 och nu är vi här idag. Det är en historisk dag, vi har beslutat att bilda en ny organisation och den organisationen behöver också ett namn. Under remisstiden såg vi att ett beskrivande namn var mest populärt och därför gick förbundstyrelsen fram med förslaget Nyktra.

Robert Strömberg argumenterar för Sober och Mats Heden, ombud från distrikt Sydost argumenterar för sitt förslag Svenska godtemplarförbundet medan Fredrik Persson från distrikt Svea vill att man väntar med namnfrågan till nästa extrakongress.

Foto: Jens Wingren.

13.58 begärs streck i debatten. Presidiet vill höja tempot föreslår sänka talartiden från två till en minut för att hinna klart på den tid som återstår av mötet.

Bo Högstedt, ombud från distrikt Öst, får applåder när han argumenterar att IOGT-NTO blivit en enfrågerörelse och att man egentligen är så mycket mer med en kärna av kultur, demokrati, folkbildning och internationella frågor i rörelsen.

– Jag har tidigare sagt att vi kan heta IOGT-NTO även när vi går samman men jag har ändrat mig. Nova är det bästa förslaget, säger han.

14.10 är debatten om namnet över. Några har fortfarande inte röstat om stadgeändringarna för Allmänförbundet i VoteIT och stadgeändringar för Verksamhetsförbundet ska också debatteras innan nästa förhandlingsmöte med de andra förbunden. Någon föreslår streck i debatten innan första talaren tagit plats i talarstolen. Några talare tillåts men det tar bara sex minuter innan debatten är över.

Mötet fastnar i ordningsfrågor och förtydliganden. 14.30 ska nya förhandlingar påbörjas med de andra förbunden men IOGT-NTO släpar efter. Andrine Winther sliter för att driva mötet framåt och 14.39 lyckas mötet gå till omröstning om namnet.

Ombuden tilldelas fem stjärnor som de kan fördela på de 14 liggande namnförslagen för att skapa en graderad omröstning med flera olika alternativ som förhandlingsdelegationen sedan kan utgå ifrån. 14.46 avslutas omröstningen om namnet, Nyktra står sig fortfarande bäst bland ombuden. Övriga beslut sköts via omröstning på VoteIT och mötet bryter för kaffepaus.

Foto: Jens Wingren.

16.03 presenterar förhandlingsdelegationen vad man kommit fram till i samtalen med de andra förbunden. Namnen Nyktra för Allmänförbundet och Nyktra Ung för Verksamhetsförbundet är nu det liggande förslaget, några ombud suckar hörbart. Olle Häggström berättar att UNF motsatt sig en medlemsomröstning om namnet och inte heller gillade tillägget Plus som namn på Verksamhetsförbundet.

– Namnet är en svår fråga, två förbund har landat i Nyktra och två i Nova. Men nyktra är det alternativ som kan accepteras av flest, säger Lucas Nilsson.

UNF-ombuden Ida Andersson och Matilda Ribeiro från Örebro intar talarstolenoch argumenterar för namnförslaget Nova med stor passion. Det är Matilda Ribeiro som ursprungligen förslaget Nova i UNF:s förhandlingar. Hon bemöter ett av argumenten som flera ombud lyft mot Nova.

– Många företag heter Nova men vi kan göra organisationen Nova så mycket större än de här småföretagen, säger hon.

– Med det här namnet visar vi att vi är en explosion och gör en faktisk förändring, säger Ida Andersson.

Matilda Ribeiro och Ida Andersson. Foto: Jens Wingren.

16.28 lämnar förhandlingsdelegationen salen igen och kongressen beslutar att gemensamt sjunga en sång under tiden. Tio minuter senare är Lucas Nilsson tillbaka och Andrine Winther kallar ombudsförsamlingen till tystnad. Förhandlingarna har rört sig framåt. Allt förutom namnet är klart.

– Det finns mycket känslor i det här och vi vill landa i något som inte känns framilat. Därför föreslår vi att organisationen ska heta Nya nykterhetsrörelsen och Nya nykterhetsrörelsen Plus fram till det första ordinarie riksmötet.

De provisoriska namnet ska bara användas på pappret. Tills ett beslut är fattat på det första ordinarie riksmötet nästa höst ska de gamla namnen fortsätta att användas utåt. Ombuden verkar lättade.

16.43 går tillslut IOGT-NTO till omröstning om det förslag som förhandlats fram med de övriga förbunden och förslaget röstas igenom med stor majoritet. Lucas Nilsson låter upprymd när han tar talarstolen.

– Vilken dag, jag har rysningar! Idag har vi skrivit historia mina vänner, säger han.

16.48 kommer besked att även Junis och UNF sagt ja. Lucas Nilsson förklarar extrakongressen avslutad till hurrarop och applåder från ombuden. Men beslut dröjer från ett förbund.

17.01 startar omröstningen på NSF:s landsmöte gällande förhandlingsdelegationens förslag. 113 ombud sitter utspridda i den stora De Geersalen. Förhandlingsdelegationens förslag faller, 58 procent av ombuden röstar emot.

– Vi finner oss inte att bli överkörda. Det var nästan inget vi skickade med som accepterades av de andra förbundet, säger ett ombud från talarstolen efter beslutet.

Oscar Johansson, kassör i förbundsstyrelsen och del av förhandlingsdelegationen tar scenen och frågar ombudsförsamlingen om det fortfarande finns förtroende för den sittande förbundstyrelsen. Förbundsordförande Anders Ödman tar talarstolen till ombudens applåder och erbjuder några avrundande ord.

– Det är ett modigt beslut ni tagit här idag. Jag tolkar era applåder som att vi har fortsatt förtroende?

”Ja”, svarar de samlade ombuden unisont.

Foto: Jens Wingren.

Presidiet beslutar att ändå pröva den sista punkten på dagordningen: NSF:s upplösande, vilket hade varit slutpunkten ifall man accepterat förslaget att gå samman i den nya organisationen.  Punkten avslås med rungande enighet 17.12 och mötet avslutas.

– NSF fick igenom en enda punkt i förhandlingarna. Den var i praktiken desutom ganska liten. Om vi bara får igenom en punkt nu hur går det då i fas tre av processen? Vi vill försöka hitta en annan lösning, säger Josefine Hellroth Larsson.

Förbundsstyrelsen kommer nu ta emot medskick från medlemmarna för att försöka hitta en väg framåt.

– Det är tydligt att det finns stora kulturskillnader i hur man ser på organisering och verksamhet när man jämför NSF med den övriga rörelsen, säger Josefine Hellroth Larsson.

Men helt utanför står inte NSF, deras två ledamöter är i och med lördagens beslut invalda i den nya organisationens styrelse. Den nya organisationen ska också enligt sina stadgar ha en scoutkommitté. Lördagens händelser betyder också att UNF startar en process att avvecklas.

– Det var rätt upprymd stämning när vi röstat ja till förslaget, men sen sjönk stämningen rätt rejält när vi insåg att nästa punkt på dagordningen var att ta beslut om upplösning, säger UNF:s generalsekreterare Jonas Larsson.

Extrakongressernas beslut behöver bekräftas av en andra extrakongress som i nuläget inte har utlysts. Som tidigast kan den äga rum om en månad.

17.48 börjar personalen på konferenscentret bli rastlösa att få ut IOGT-NTO-rörelsens ombud ur lobbyn. Många dröjer sig kvar för att smälta allt som hänt under dagen, men kvällens show behöver kunna starta på utsatt tid. Ombuden har fått sina salta pinnar och sin cider. Det är dags för något nytt.

Mer från Accent