Fram till den 17 september ska 21 remissmöten ha genomförts runt om i landet för att ge medlemmar i de fyra förbunden möjlighet att dryfta sina tankar om den nya organisationsformen. Dessutom arrangeras två digitala träffar. Efter remissperioden ska medlemmarnas input sammanställas och tas i beaktande när förbundsstyrelserna skriver möteshandlingarna till extrakongresserna som äger rum i slutet av november.
Många medlemmar har haft frågor som rör distriktsnivån och har fått nöja sig med svaret att distrikten kommer att utredas ifall extrakongresserna röstar för en sammanslagning. Det är också många som reagerat på hur ombuden till den nya organisationens högst beslutande organ ska väljas. Förslaget är att ombuden inte ska representera föreningar utan väljas i personval och enbart företräda sig själva vid riksmötet.
Accent fångade upp några medlemmar och frågade hur de känner inför det liggande förslaget på omorganisering och hur de upplevde remissmötet.
Håkan Månsson, sekreterare IOGT-NTO Sösdala
Jag tycker nog att det här är mer komplicerat än vad det var vid sammanslagningen 1970. Men jag vet inte varför, kanske har det med min ålder att göra. Det finns mycket tveksamheter inför förslaget, det känns så byråkratiskt.
Håkan Månsson”Verksamheten är viktigast av allt.”
Namnförslagen är inget bra nån av dem, men Nyktra är nog det minst dåliga. Det säger något om vad det är för rörelse. Sen är verksamheten viktigast av allt, utan verksamhet så kvittar det vad vi heter. Det är svårt att ha någon uppfattning om vad förslaget har för inverkan på själva verksamheten, jag tror vare sig det blir bättre eller sämre, tyvärr.
Jag satt med ett par scouter ikväll och de var pratglada och duktiga och hade mycket synpunkter. Så det var bra att höra deras åsikter också tycker jag.
Pontus Beskow Borg, Göteborg och Bohusläns distrikt av Junis
Jag är väldigt positivt inställd. Jag tror att vi behöver fräscha upp hela rörelsen egentligen. Sne hade jag önskat ett förtydligande om distrikten. Ur ett ungdomsperspektiv så tror jag att det blir svårt att ha större distrikt så jag hade velat få ett förtydligande om hur ombudsfördelning ska se ut och hur man tänker på potentiella sammanslagningar.
Lokalt så tror jag inte att det här kommer påverka Junis speciellt mycket. Precis som scouterna så har vi våra föreningar och det är där barnen känner sig tillhöriga, men ur ett inflytandeperspektiv så tror jag att det kan bli utmanande om man inte har tydligare riktlinjer kring hur man ska få in ungas röster. Sen har vi fått höra bra förslag om “25 under 25”, men jag tror att man skulle behöva vara ännu tydligare om hur man ska välja ombud.
Hade jag inte trott på detta så hade jag nog inte dykt på remissmötet. Det har varit givande diskussioner och det ska bli spännande att se hur all input tas vidare av förbundsstyrelserna. Men bra diskussioner, viktiga debatter och frågor som tas upp. I allmänhet så är jag nöjd med kvällen.
Ida Andersson, ordförande för UNF:s Örebrodistrikt
Jag är väldigt orolig för hur det kommer bli för unga. Det känns som att vi gör ett väldigt stort hopp där vi har en vision om hur det ska bli men som vi är så långt ifrån idag.
Ida Andersson”Unga ska få göra både rätt och fel på egna villkor.”
Jag är starkt för att vi ska ha ett eget ungdomsförbund eftersom jag tror att det är viktigt att ha rum för unga där vuxna inte har någonting att säga till om. Dels för att unga ska få göra både rätt och fel på egna villkor men också för att det inte är vuxna som ska sätta ramarna för hur unga ska vara. Jag tror att det är mer attraktivt för unga att sitta i en styrelse med bara andra unga. Idag är det så stora skillnader och vi känner inte varandra så bra inom rörelsen.
När en person varit med i rörelsen i 40 år så har de en viss bild av hur saker ska vara, och det tror jag är dåligt. Ibland kan det vara svårt nog i UNF idag att konkurrera med en 25-åring och tänk då hur det blir med en 40-åring.
Victor Åberg, Varbergs NSF-scoutkår
Jag är mest förvirrad och känner att jag inte fått så många svar. Det som oroar mig mest är den demokratiska påverkan för oss som bedriver barn- och ungdomsverksamhet. Och jag ser heller inte att det här är lösningen på våra lokala problem med att få fler att engagera sig ideellt.
Jag tror inte att någon under 15, knappt någon under 18, kommer att vilja, våga eller få chansen att ta plats i rörelsen. I förbundsstyrelsen går det inte på grund av lotteritillståndet och även som ombud på riksmötet så tror jag att det är svårt. Vi i NSF kan ta med oss unga scouter på vårt förbundsmöte, träna dem demokratiskt, för att sedan några år senare skicka dem som ombud. Nu kommer vi tappa hela den möjligheten.
Generellt så tycker jag att en avsaknad på demokrati är det största problemet med förslaget som det ser ut nu.
Kerstin Eriksson, Junis i Falun
Det känns bra, jättebra. Jag tror att vi kommer kunna ha nytta av varandra inom förbunden. IOGT-NTO kanske kan hjälpa Junis att få flera ledare. Men namnet känns inget bra, om det skulle vara nått av dem så skulle det vara Nyktra. De andra känns väldigt långt ifrån. Det känns konstigt nu men det kanske känns bättre efter ett tag.
Kerstin Eriksson”Jag tror att vi kommer kunna ha nytta av varandra inom förbunden.”
Vi på Junis har ju medlemmar upp till 15, och de som är 12 eller 13 de försvinner lätt ifrån oss för att de kanske hittar andra roliga saker att göra. Men om vi är sammanslagna med UNF så kanske de hittar en kompis där så att vi får ha våra medlemmar kvar. Att medlemmar inte försvinner i det glappet.
Jag kände mig osäker på om jag skulle gå på remissmötet här i Falun men nu efteråt så känns det bra att jag tog mig hit.