På lördag ska beslutet fattas. Ska IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund samlas i en ny organisation eller fortsätta att verka var för sig? Diskussionen har pågått sedan länge på sociala medier, men under de senaste veckorna också på den digitala plattformen VoteIT där extrakongressens ombud kunnat lägga förslag ända fram till i tisdags kväll. Många nya förslag har kommit in, däribland flera nya namnförslag.
IOGT-NTO:s ordförande Lucas Nilsson har en intensiv vecka.
– Nu gör vi ju det vi gör bäst, nämligen möts i demokratiska samtal. Processen har ju pågått i två år nu, och hösten har varit intensiv med mängder av samtal i olika former.
Om förslaget röstas igenom på lördag bildas en ny organisation som föreslås få namnet Nyktra. En kompletterande organisation kallad Nyktra plus föreslås också bildas där föreningar med en majoritet unga medlemmar kan ingå, detta för att kunna söka MUCF-bidrag. Men först måste beslutet bekräftas på ytterligare en extrakongress. Denna andra extrakongress får som tidigast äga rum en månad efter den första.
Mona Örjes, förbundsordförande för Junis tycker att stämningen i förbundet är generellt positiv inför helgen.
– Vi har haft många bra samtal med våra kloka ombud inför extrakongressen. Våra distriktsordförande har fått vara med och diskutera frågor kring samgåendet löpande hela vägen vilket har skapat insyn i förslaget och möjlighet att påverka.
Som i samtliga förbund finns det många som känner starkt inför rörelsens framtid.
– Självklart finns det en del oro också, exempelvis kring om vi kommer att kunna skapa en god, inkluderande kultur inom hela den nya organisationen och om det kommer att leda till att man får fortsätta hålla på med det man brinner för och så vidare. Men det finns i grunden en tilltro till att vi kan skapa något bättre tillsammans.
I Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, är stämningen blandad enligt förbundsordförande Jane Segerblom.
– Det finns en del oro och osäkerhet, eftersom det är ett stort beslut som kan innebära en hel del förändringar för oss. Men samtidigt är många nyfikna och lite spända på att se vad en ny gemensam organisationsform skulle kunna leda till, säger hon.
Ungas ställning i den nya organisationen har fått mycket uppmärksamhet. Ett ja på lördag innebär att ungdomsförbundet lämnar ifrån sig sitt självbestämmande. I utbyte får man ett regelverk som ska garantera ungas representation och inflytande i den nya organisationen.
– Jag tror att många ser stora möjligheter här. Om vi kan komma ihop och jobba tillsammans på ett bättre sätt, så kan vi få en starkare röst för våra frågor. Vi kanske också kan bli bättre på att använda våra resurser, och ge unga ett ännu större inflytande i den gemensamma organisationen, säger Jane Segerblom.
Anders Ödman, förbundsordförande i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, NSF, beskriver stämningen i förbundet som “en spänd förväntan”.
– FS har lagt fram ett genomarbetat förslag som vi tror på, vilket utfall som blir vet vi först när beslutet är fattat.
Scouternas roll i den nya organisationen har varit föremål för mycket debatt. Vissa medlemar upplever att man ger upp mycket självbestämmande genom att gå in i en ny organisation. Samtidigt är NSF det förbund i rörelsen som dras med det största ekonomiska underskottet, runt 4,5 miljoner kronor årligen. Om sammanslagningen inte blir av kommer NSF:s förbundsorganisation behöva omföra en rejäl omorganisation på egen hand inom några år.
Ett nej eller en återremiss skulle få flera konsekvenser. Enligt Lucas Nilsson skulle en återremiss antagligen i praktiken betyda att processen att slå samman förbunden faller.
– Kongressen 2023 gjorde det tydligt med sitt beslut om att inleda processen att förändringar är alldeles nödvändiga, men en sådan här process tar också tid, kraft och energi i anspråk. Att förlänga processen innan ett eventuellt beslut fattas är varken gratis eller troligtvis ens möjligt.
I de budgetar som förbunden skissat upp för 2025 står det tydligt att rörelsen går back med sju miljoner kronor årligen och Lucas Nilsson tror att flera förbund kommer tvingas till nedskärningar ifall man väljer att inte slå samman förbunden.
– Genom att samla oss i Nyktra kan vi undvika åtminstone en del av dessa genom att spara in på en del av administrations- och driftskostnaderna. På längre sikt tror jag att vi kommer få svårare förutsättningar att anta framtiden som en relevant folkrörelse. Om vi fortsätter arbeta i våra respektive stuprör snarare än som samlad rörelse begränsar vi vår kraft.
Det skulle också kunna uppstå en situation där några av förbunden röstar för en sammanslagning och andra röstar emot.
– Om vi röstar nej finns det dock redan förslag i handlingarna om att inte hindra de andra förbunden från att genomföra sina förändringar om de röstar ja, säger Jane Segerblom.
Svårare blir det att gå vidare med processen om IOGT-NTO röstar emot eftersom Miljonlotteriet och IOGT-NTO delar på det organisationsnummer som man planerar att använda för den nya organisationen. Verksamhetsförbundet kommer att skapas med Junis organisationsnummer.
De fyra förbundsstyrelserna har jobbat med förslaget om en ny organisationsform under lång tid. Nästan två miljoner kronor har lagts på konsulttjänster för att ta fram ett genomarbetat förslag på ny organisationsform som motsvarar det uppdrag förbundsstyrelserna fick 2023. När beslutet nu närmar sig verkar de flesta av ordförandena tro på att förslaget ska röstas igenom av ombuden.
– Många är stolta över allt bra som görs inom rörelsen, men ser också att vi borde kunna göra mycket mer än idag. Under den här resan har många nog fått upp ögonen för att det verkligen finns stora utmaningar i rörelsen idag, säger Mona Örjes.
– Det finns mycket energi i diskussionerna och många som ser möjligheterna till att skapa en starkare organisation tillsammans där vi slutar tänka i stuprör och börjar arbeta för ett gemensamt ändamål. Ett ombud beskrev det som en nybyggarkänsla, och det är precis det som jag tror präglar mångas inställning, säger Lucas Nilsson.