Danmark

Danska ungdomar dricker fortfarande mest i Europa

Den senaste europeiska drogvaneundersökningen bland skolelever, ESPAD, visar att danska unga fortsätter att ligga i topp vad gäller alkoholkonsumtion.

Danska elever i nionde klass dricker mer än andra 15–16-åringar i Europa. De har också börjat tidigare. Det visar resultaten från den senaste ESPAD-undersökningen enligt ett pressmeddelande från danska Sundhedsstyrelsen.

Närstan 7 av 10 danska elever i nian har druckit alkohol den senaste månaden. Det kan jämföras med svenska unga i samma ålder där bara 24 procent druckit den senaste månaden. I Norge är siffran 32 procent och på Island endast 12.

De danska ungdomarna har också druckit sig berusade oftare än de övriga, Hela 55 procent drack fem eller fler glas vid ett och samma tillfälle den senaste månaden. I Norge är andelen 22 procent och i Sverige 18.

Trots den höga andelen visar danska unga samma trend som i resten av världen – konsumtionen minskar.

– Det är bra att vi ser en liten positiv utveckling, men de ungas alkoholkultur är fortfarande bekymmersam. Vi vet att det kan vara svårt att bryta vanor och beteenden, och det gäller också alkohol. Det kan vara många orsaker till att ungas alkoholkultur utvecklas som den gör, men vi vet att vuxnas attityder och beteende formar de ungas, säger Maja Bæksgaard Jørgensen, sektionschef på Sundhedsstyrelsen, i pressmeddelandet.

Hon betonar föräldrarnas viktiga roll.

– När föräldrar och andra vuxna engagerar sig och gör överenskommelser med sina barn om alkohol gör det skillnad i positiv riktning. Att föräldrar tar större ansvar för ungas alkoholvanor och bidrar till ett sunt lokalsamhälle är helt centralt om vi vill förebygga ungas höga konsumtion.

Island är förebilden för Danmark. På Island lyckades man vända utvecklingen genom en rad åtgärder och gå från hög alkoholkonsumtion till en av Europas lägsta.

– I programmet Fælles om ungelivet (Gemnsamt för ungdomslivet) samarbetar vi nära med 15 kommuner och Trygghetsfonden, där föräldrainkludering och satsning på lokalsamhället är i fokus. Målet är att skapa alkoholfria gemenskaper för de unga där alla kan känna sig välkomna, säger Maja Bæksgaard Jørgensen.

Mer från Accent