THCH

Så säljs cannabisgodis i lagens gråzon

Lockande, sött – och lätt att överdosera. Nu säljs godis spetsat med semisyntetiska cannabinoider över disk, helt lagligt.

Jenny Åberg, sakkunnig och kemist på Tullverket, menar att det är omöjligt att se skillnad på godis, spetsat med den syntetiska cannabinoiden THCH och vanligt godis.

– Det luktar, ser ut och smakar precis som godiset du köper i affären, säger hon.

Tullverket har påträffat cirka sex kilo THCH-godis under 2023 och 2024.

– Godiset är bara en googling bort och säljs även i en del fysiska butiker. Med tanke på utseendet kan det attrahera ungdomar. Jag tror också att det når en bredare målgrupp än cannabis och liknande produkter då de flesta inte förknippar godis med droger.

Vad händer om man tar för mycket?

– Man kan gissa att effekterna påminner om cannabis, alltså till exempel medvetandesänkning och illamående. Cannabis påverkar också hjärnan, minnet och koncentrationsförmågan.

Men hur kan det vara lagligt att sälja godis med cannabinoider i?

– Det finns flera varianter än THCH, och vanligtvis dyker det upp nya sorter när den gamla varianten blir narkotikaklassad.

Eftersom substanserna förändras hela tiden är det ingen som vet säkert vad de nya varianterna har för effekt. Det kan dyka upp varianter med mer allvarliga biverkningar, precis som det gjorde med spice för ett antal år sedan, berättar Jenny Åberg.

– Godis ökar risken för förgiftning. Det är lätt att ta en till godis när inget händer och då har man redan fått i sig för mycket när effekten väl kommer, säger hon.

Under 2024 har polisen beslagtagit 3,5 kilo THCH-godis – och substanserna delta-9-THCH och delta-8-THCH narkotikaklassades i december 2024. Men risken är att de snart ersätts av nya snarlika substanser, menar Linda Nilsson, verksamhetsutvecklare på polisen.

– Det är svårt att säga något om tillgången med hjälp av beslagsstatistik, men bedömningen är att tillgången är god idag. Det är troligt att den öppna försäljningen kommer att försvinna med de substanser som nu narkotikaklassas, det är också troligt att de kommer att ersättas av en annan
substans som ännu inte är klassad som narkotika. Tyvärr finns ett stort utbud online.

Giftinformationscentralen har fram till november 2024 registrerat 185 fall som involverade semisyntetiska cannabinoider, varav 69 fall specifikt gällde THCH.

– Vad jag kan se har vi inte haft några fall där små barn har ätit godis innehållande THCH eller annan semisyntetisk cannabis. Däremot har det förekommit enstaka fall med äldre barn i 11–12-årsåldern och betydligt fler med ungdomar i åldern 15–19 år, säger Aza Kader, apotekare på Giftinformationscentralen.

Hur ser förgiftningssymptomen ut när det gäller THCH?

– I de fall som Giftinformationscentralen har varit involverade i har symtomen liknat dem vid användning av vanlig cannabis, men många gånger har patienterna uppvisat betydligt kraftigare och mer långvariga symtom, framför allt ångest, oro och slöhet.

Den fördröjda effekten vid intag av förtärbara produkter, som godis, utgör en betydande risk.

– Användare kan tro att de inte fått någon effekt och därför ta fler doser, vilket ökar risken för överdosering. Variationen i potens mellan olika semisyntetiska cannabinoider ökar risken för förgiftning ytterligare.

Maria ungdom sover aldrig. Akuten är öppen dygnet runt, året om. Hit kommer ungdomar som druckit för mycket eller tagit droger. Även här har man märkt av att unga testat godis spetsat med THC.

– Det finns godis som är spetsat med olika THC–preparat som HHC, THCH, THC-P, THCV, CBD-godis… Mest populära verkar gummibjörnarna vara. De här produkterna är farliga för ungdomar, särskilt för de yngre som bli invaggade i en känsla av trygghet eftersom produkten ser attraktiv ut, säger Juan Figueroa, överläkare på Maria ungdom.

Vad gör ni när ni möter unga som testat det här godiset?

– Alla ungdomar som kommer i kontakt med Maria ungdom genomgår missbruksutredning där man kartlägger ungdomarnas substansbruk och psykiska mående. Utifrån den bedömningen erbjuds sedan behandling, KBT och familjeterapi i olika former.

En variant narkotikaklassas, men lika snabbt uppstår en ny. I januari i fjol blev fem olika typer av cannabinoider narkotikaklassade av regeringen, men direkt dök det upp nya varianter. Det tar ungefär ett år från det att en ny substans upptäcks av Folkhälsomyndigheten till att regeringen kan klubba ett förbud.

– Folkhälsomyndigheten har kännedom om att vissa substanser förekommer i produkter som kan tilltala barn och unga. Substanser med stor förekomst och eller livshotande egenskaper har prioriterats för utredning, säger Karl Asplund på Folkhälsomyndigheten.

Denna text publicerades först i Motdrag nummer 3/4 2024.

Mer från Accent