Cannabislegalisering

Förvirring kring THC-innehåll i ätbar cannabis

Många unga cannabiskonsumenter misstolkar styrkan i ätbara cannabisprodukter. Detta enligt en ny studie.

Forskare från kanadensiska University of Waterloo frågade 870 kanadensare mellan 16 och 30 år och fann att de flesta inte kunde avgöra om en produkt innehöll mycket eller lite THC. Det rapporterar Scitech Daily.

THC är den psykoaktiva komponenten i cannabis som ger upphov till rus.

Enligt Kanadas strikta bestämmelser om paketering av cannabis måste procent av THC, och ett flertal andra uppgifter, anges på produkten. Men att beskriva styrkan med symboler eller ord verkar mer effektivt för att kommunicera THC-halt än att använda siffror enligt forskarna.

– Siffror om THC-halt betyder i stort sett ingenting för de flesta unga kanadensare. Vi vet sen tidigare att folk kämpar med att förstå sig på innehållsförteckningar på mat och cigaretter. Samma svårigheter gäller för THC-siffror, säger David Hammond vid Waterloo University.

Överdoser av ätbar cannabis har ökat där den legaliserats. Mer effektiv märkning av THC-innehåll skulle kunna vara ett led i att bromsa ökningen menar forskarna.

I ett experiment som genomfördes 2017 kunde bara 33 procent av försökspersonerna korrekt återge THC-mängden i de undersökta produkterna. Med hjälp av olikfärgade trafikljusliknande symboler kunde däremot två tredjedelar av försökspersonerna skaffa sig en bild av produktens THC-styrka.

Ett annat sätt att lättare nå förståelse är att skriva ut hur många doser varje paket innehåller.

– Ätbar cannabis borde inte säljas i förpackningar med mer än 10 mg THC per styck, framförallt med tanke på att de flesta konsumenterna inte förstår sig på THC-siffror. Men dessutom behövs mer lättillgänglig information på andra produkter som oljor, koncentrat och torkad cannabisblomma, säger David Hammond.

Mer från Accent