Den grupp som ökat sin konsumtion av cannabis mest sedan Kanada legaliserade är de äldre vuxna. Och en ny studie visar att fler äldre sökt akutvård av cannabisrelaterade skäl sedan legaliseringen i oktober 2018. Det rapporterar CNN.
– Det finns en förutfattad mening bland vårdpersonal och samhället generellt att äldre inte använder droger, säger Nathan Stall geriatriker vid Sinai Health i Ontario.
Han menar att man inte i tillräckligt stor utsträckning undersökt hur äldre påverkats av legaliseringen av ätbar cannabis, till exempel i form av godis, och att många äldre inte är vana vid att dagens cannabis innehåller mer THC än när de var unga.
– Den största ökningen av akuta vårdbesök för cannabisförgiftning bland äldre inträffade efter att ätbar cannabis blev lägligt att sälja i januari 2020.
Studien tittade på akuta cannabisrelaterade vårdbesök i Ontario mellan januari 2015 till september 2018, innan legaliseringen, och jämförde dessa med data från oktober 2018 till december 2022. Legaliseringsperioden delades också in i två faser; från oktober 2018 till januari 2020 var bara torkad cannabisblomma tillåtet för försäljning, därefter legaliserades även ätbar cannabis.
Under den första legaliseringsfasen fördubblades antalet cannabisrelaterade akutbesök med äldre patienter jämfört med perioden innan legalisering. Efter att även ätbar cannabis legaliserats blev akutbesöken tre gånger så många jämfört med innan oktober 2020.
Problemen med ätbar cannabis kan vara flera, enligt forskare som kommenterar den nya studien. Det finns en risk att ätbar cannabis konsumeras av misstag, till exempel för att det ser ut som godis. Men det finns också en risk för överdosering då effekterna av ätbar cannabis ofta tar längre tid att framträda än för den som röker cannabis, en otålig användare kan då ta en extra dos.
Cannabisförgiftning kan bland annat ge symtom som förvirring, psykos, hallucinationer, ångestattacker och illamående.
Nathan Stall vill inte gå så långt som att avråda alla äldre att hålla sig borta från cannabis, men menar att ätbar cannabis bör förvaras oåtkomligt och i förpackningar som gör tydligt vad som finns inuti. Mängden cannabis som krävs för att framkalla negativa effekter kan också variera med flera individuella faktorer, och äldre kan behöva mer information om hur de ska dosera på ett säkert sätt.