Lustgas

Varnar för lustgas inför sommaren – larmsamtalen rusar

De flesta samtalen om lustgas som kommer in till Giftinformationscentralen rör personer under 30.

Antalet samtal till Giftinformationscentralen som rör lustgas ser ut att slå rekord med enorm marginal i år. Än så länge har man under 2024 fått in 427 samtal om lustgas. 2023 fick man in 589 samtal på hela året, varav 243 det första halvåret.

När vi nu står inför skolavslutningar och sommarfester befarar Läkemedelsverket att användningen av lustgas kommer att öka ytterligare, trots varningar från myndigheter.

– Vi ser allvarligt på att det är så många som fortsätter att använda lustgas i berusningssyfte. Det kan vara farligt redan första gången du provar, och ju mer du använder det desto större risk för nervskador. Nervskadorna kan göra att du får svårt att gå och stå – eller att du kissar på dig, säger Jenny Bång Arhammar, tillförordnad verksamhetschef vid Giftinformationscentralen i ett pressmeddelande.

Frågorna till Giftinformationscentralen om lustgas gäller både unga och vuxna, men det är främst personer i åldern 20-30 som skadats av att berusa sig på gasen enligt Läkemedelsverket. 80 procent av de frågor man får in från sjukvården handlar om personer mellan 15 och 29.

I våras lämnade den särskilda utredaren Inga-Lill Askersjö ett betänkande kring lustgas, alkohol och snus till socialminister Jakob Forssmed. Hon föreslår att försäljning av lustgas förbjuds för att skydda unga. Det skulle fortfarande vara möjligt att köpa gasen för att använda i sin gräddsifon hemma. Men då ska gasen säljas i små patroner och max två åt gången till personer över 18 år.

Mer från Accent