Lustgas

Kommunen inför lustgasfria zoner till sommaren

Blir först i Skåne med att införa förbud på offentliga platser.

Den första juli inför Staffanstorp i Skåne tio lustgasfria zoner för att stoppande en trend med ökande användning av lustgas hos kommunens unga. Det skriver Sydsvenskan.

Beslutet fattades av en enig kommunstyrelse i måndags och motiveras med att lustgasanvändning i berusningssyfte kan störa den allmänna ordningen. Det kan också leda till utåtagerande beteende. Polisen i Staffanstorp har tidigare larmat om att man hittar mycket tomma lustgasbehållare runt om i kommunen.

Förbudet kommer att gälla på stadens torg, i parker och idrottsplatser.

– Det är ställen där vi hittat lustgaspatroner. Ungdomar köper och berusar sig, men man ska veta att det är väldigt farligt, säger oppositionsrådet Pierre Sjöström (S), till Sydsvenskan.

Sedan tidigare har liknande förbud införts i Bollnäs och Nyköping. Flera andra kommuner har uttryckt en intresse för att förbjuda lustgas på allmänna platser.

Emma Klingeheim, kommunpolis i Staffanstorp säger att det är svårt att jobba brottsförebyggande mot något som inte är olagligt.

– Lustgas är ju inte narkotikaklassat, det är inte brottsligt att sälja eller bruka. Det är jättesvårt att jobba brottsförebyggande emot det, samtidigt som vi ser och hör att ungdomarna provar på det.

Mer från Accent