Lustgas

Fler larmsamtal om lustgas

För några år sedan fick Giftinformationscentralen knappt några frågor alls om lustgas. Hittills i år har man fått in hundratals.

Giftinformationscentralen har hittills i år fått 298 samtal om lustgas. Det är en fördubbling jämfört med samma period förra året.

Under hela 2023 fick man in 589 samtal om lustgas, vilket då var en kraftig ökning jämfört med 434 samtal år 2022. Frågorna kommer ofta från sjukvården och handlar om nervskador och blodproppar som uppstått till följd av att någon använt lustgas för att berusa sig.

Det kan inte nog påtalas att berusning med lustgas är en dålig idé. Man riskerar att bli yr och få påverkad hörsel och syn. Det finns även en risk för att du svimmar. Om du dessutom använder lustgas upprepat är risken stor att du får skador på nerver och hjärnan, säger Jenny Bång Arhammar på Giftinformationscentralen i ett pressmeddelande.

De allra flesta frågor som kommer in till Giftinformationscentralen handlar om yngre personer. 75 procent av samtalen från sjukvården rör personer som är mellan 15 och 29 år.

Tidigare i vår presenterades en statlig utredning som föreslog förbud mot försäljning av lustgas i de stora förpackningar som idag går att köpa online med hemleverans. Det skulle fortfarande vara möjligt att köpa gasen för att använda i sin gräddsifon hemma. Men då ska gasen säljas i små patroner och max två åt gången till personer över 18 år.

Mer från Accent