Giftinformationscentralen besvarade över 108 000 samtal förra året, en ökning med 6,3 procent och mer än något år tidigare. Framförallt ökar samtalen från sjukvården, främst nattetid. Men även samtalen om narkotikaförgiftningar och internetdroger har ökat kraftigt. Med 51 procent bland yngre (10-19 år) och med 25 procent bland vuxna, enligt centralens årsrapport.
– Det gäller både de mer traditionella drogerna som kokain, amfetamin och ecstasy men vi ser också en ökning i samtalen från unga om så kallade designer drugs. Det är en signal som vi uppmärksammat och kommer att följa framåt, säger Johanna Nordmark Grass, medicinskt ledningsansvarig på Giftinformationscentralen i ett pressmeddelande.
Bland unga som ringer in om narkotika gäller frågorna främst ecstacy och syntetiska cannabisliknande droger. Den vanligaste anledningen till att unga ringer Giftinformationscentralen är dock med stor marginal självskadebeteenden. 6 procent av samtalen handlar om illegal narkotika och 2 procent om alkohol.
Bland vuxna var det vanligare att fråga om droger som amfetamin, kokain, ecstacy och LSD. Men även hos vuxna är självskador vanligaste anledningen att ringa in, tätt följt av olycksfall.