Lustgas

Utredarens förslag: Totalförbjud lustgas för berusning

Regeringens särskilda utredare vill göra det straffbart att köpa och sälja lustgas till privatpersoner, med några undantag.

Idag överlämnade den särskilda utredaren Inga-Lill Askersjö sitt betänkande kring lustgas, alkohol och snus till socialminister Jakob Forssmed. Mest dramatiska var utredningens förslag om hur man ska skydda unga från att skadas av att ha använt lustgas i berusningssyfte.

– Lustgas är till skillnad från alkohol och nikotin inte till för att användas som berusningsmedel. Lustgas har aldrig varit ämnat att använda på det här sättet som vi ser nu. Därför föreslår vi totalförbud på försäljning i berusningssyfte, säger Inga-Lill Askersjö under en pressträff på måndagen.

Att bryta mot förbudet ska enligt förslaget vara straffbart med böter eller upp till sex månader i fängelse. Utredningen föreslår ingen åldersgräns utan totalförbud. Men Inga-Lill Askersjö medger att det då blir en definitionsfråga hur man vet att något säljs i berusningssyfte.

– Man får titta på sammanhanget som det säljs i och hur det marknadsförs. Ballonger med lustgas som säljs på en pub skulle vara ett ganska solklart fall. Även de stora tankar lustgas som säljs på nötet och kan levereras snabbt till köparen är ganska tydliga exempel.

Det skulle fortfarande vara möjligt att köpa gasen för att använda i sin gräddsifon hemma. Men då ska gasen säljas i små patroner och max två åt gången till personer över 18 år.

– Den försäljning som sker idag med lustgas liknar narkotikaförsäljning. Försäljningen på nätet bedöms av polisen vara en inkomstkälla för kriminella nätverk. Vi ska få bort det här från våra gator, torg och pubar, säger Inga-Lill Askersjö.

Socialminister Jakob Forssmed säger att man nu ska gå igenom utredningen och analysera innehållet.

– Användningen av lustgas har blivit en allt vanligare företeelse, både i Sverige och internationellt. Vi har sett flera allvarliga fall till följd av användningen. Det har funnits en tro på att det varit ofarligt, men verkligheten är en annan, säger han under måndagens pressträff.

Mer från Accent