Nya nykterhetsrörelsen

Skarpt förslag: Här är framtidens nyktra rörelse

Flera förändringar har tillkommit efter remissperioden kring hur IOGT-NTO-rörelsens förbund kan gå samman. Och de tre namnförslagen har silats ner till ett.

Nu finns ett skarpt förslag på hur IOGT-NTO-rörelsens fyra förbund skulle kunna omorganiseras. I stora drag liknar förslaget det som gick ut på remiss för två månader sedan. De fyra förbunden föreslås samlas i ett gemensamt förbund. Dagens stora nyhet är det namnförslag som förbundsstyrelserna beslutat att man nu går fram med till extrakongresserna som hålls som en månad.

– Vi föreslår en samlad nykterhetsrörelse med namnet Nyktra. Däri kommer alla de fyra förbundens verksamhet och medlemmar samlas, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson.

Han berättar varför Nyktra knep nomineringen framför de andra två förslagen, Aster och Friva.

– Många av våra medlemmar känner sig hemma i namn som beskriver oss som nykterhetsorganisation. Av alla goda alternativ så tycker vi att det är det bästa. Det är kort, informellt, lätt att komma ihåg och vi kommer inte förväxlas med andra organisationer.

Flera medlemmar har varit tveksamma inför namnförslagen som presenterades ihop med remissförslaget.

– Vi har varit öppna hela tiden för att lyssna in och har processat över 800 namnförslag i det här arbetet. Men när vi vridit och vänt på detta så kommer vi fram till att det här är namnet som de flesta medlemmar kommer att känna sig stolta över och som funkar externt, säger Lucas Nilsson.

I förslaget som nu presenteras finns fortfarande konstruktionen med ett allmänförbund och ett verksamhetsförbund. Men verksamhetsförbundet, tänkt att samla föreningar med en majoritet unga medlemmar, kallas i det nya förslaget för ett kompletterande förbund med namnet Nyktra plus.

Lucas Nilsson beskriver att man gjort flera förändringar men att de flesta är ganska tekniska i sin natur. En sådan förändring är att ombudsförsamlingen på det högsta beslutande mötet sätts till 299 ombud istället för 199 som tidigare föreslogs.

– Det är många som lyft ett värde i att kunna att ha fler röster representerade på riksmötet. Det gör också att vi i så fall kan skicka fler som kanske inte varit på riksmöte tidigare och som tillsammans får lära sig och testa på. Det är en viktig del i att tillgodose en bredd av röster, inte bara de som varit engagerade länge.

Ungas inflytande har varit ytterligare en diskussionspunkt under remissprocessen. Många representanter från Ungdomens nykterhetsförbund, UNF, har uttryckt oro inför att gå upp i en organisation där åldersgrupper blandas. I förslaget på ny organisation fanns redan i remissen många idéer på hur ungas inflytande ska garanteras och i det skarpa förslaget har dessa idéer förtydligats.

– Vi har till exempel lagt in att vi behöver särskilda rutiner för hur vi säkrar tillgång till lokaler. Det är jätteviktigt att även om vi samlas i en gemensam organisation så ska det finnas möjlighet för enskilda grupper att arbeta i sin egen kontext, så det kommer finnas sammanhang helt för unga.

Även scouterna i Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, har haft betänkligheter kring hur den egna verksamheten ska säkras. För detta syfte föreslås en scoutkommitté och i det skarpa förslaget förtydligas att valet till scoutkommittén bereds av andra scouter. Men kommittén ska fortfarande tillsättas av allmänförbundets förbundsstyrelse.

– Vi tycker att vi hittat en bra balans nu mellan att ge bra möjligheter för scouting utan att vi överprövar idén om att samlas i en gemensam organisation. Om scoutkommitten bara ska väljas av en viss del av rörelsen så har vi plötsligt en organisation i organisationen, säger Lucas Nilsson.

I det skarpa förslaget tar man även höjd för att NSF har en del skrivningar som skiljer sig från de övriga tre förbunden och som det kommer ta tid att ändra på.

Efter att remissförslaget släpptes reagerade också en del medlemmar på att medlemslöftet såg annorunda ut för den nya organisationen. Det verkade saknas en procentsats som definierar vad somär ok för en medlem att dricka och inte. Förbundsstyrelserna gick ut med ett förtydligande om att man inte avsåg någon praktiskt förändring genom att ändra formuleringen. I det skarpa förslaget är medlemslöftet närmare ursprungstexten.

– Det ska göras så lite förändringar som möjligt gällande ideologi i den här processen, säger Lucas Nilsson.

Anledningen till att man formulerat om medlemslöftet var att det för barn- och ungdomsorganisationer kunde upplevas som märkligt med ett medlemslöfte som tillåter medlemmen att dricka drycker med upp till 2,25 procent alkohol, vilket är IOGT-NTO traditionella medlemslöfte.

– Nu har vi gjort några omformuleringar så att det ska passa i den nya organisationen, men i grunden så behåller vi den tidigare skrivningen, säger Lucas Nilsson.

Inför extrakongresserna arrangeras nu förmöten där ombud gemensamt kan gå igenom förslaget. Extrakongresserna startar sedan digitalt den 17 november för att avslutas fysiskt i Norrköping den 23 november. Lucas Nilsson ser fram emot den kommande månadens diskussioner.

– Jag har förväntningen att vi kommer ha bra demokratiska samtal där vi lyssnar på varandra och utbyter idéer och landar i ett klokt beslut.

Nu hoppas han starkt på ett bifall i Norrköping.

– Jag tror att det här förslaget ger oss de bästa förutsättningarna att möta framtiden som en enad rörelse, säger han.

Lucas Nilsson betonar att det här är det största som hänt rörelsen sedan 1970, då IOGT och NTO gick samman.

– Vi hittar en helt ny form för vår rörelse där vi går i bräschen för att samla en så pass bred rörelse som vi är under ett och samma tak. Jag som de flesta medlemmar känner stolthet inte bara utifrån mitt förbund utan helheten, nu kan vi samla den helheten i en gemensam organisation.

Mer från Accent