Under de veckor som gått sedan förslaget på ny organisationsform för IOGT-NTO-rörelsen presenterades har många frågor dryftats. På remissmötena har medlemmar från de fyra förbunden velat prata om namnet, ungas inflytande och hur ombuden väljs till riksmötet, det högsta beslutande organet ı den föreslagna organisationsstrukturen.
De ekonomiska konsekvenserna av beslutet att anta en ny organisationsform eller inte har tagit mindre plats. I en intervju med Accent uttryckte Anders Ödman, förbundsordförande för Nykterhetsrörelsens scoutförbund en skepsis över att man inte gett medlemmarna mer information om ekonomin inför besluten på extrakongresserna i november.
Men att ekonomin inte tagit den största platsen har att göra med det uppdrag som förbundsstyrelserna fick kring att utreda en ny organisationsform, det menar Mattias Gotthold, kassör i IOGT-NTO:s förbundsstyrelse.
– Vi har ett kongressuppdrag att skapa förutsättningar för en organisationsform där vi kan få mer verksamhet och mer genomslag i samhället, mer lustfyllda ideella uppdrag och förutsättningar för barn och ungas demokratiska inflytande samt att vara med och leda organisationen.
Hade uppdraget varit att slimma organisationen ekonomiskt så hade förslaget på ny organisationsform sett helt annorlunda ut menar han.
– Vi vill skapa förutsättningar för ett demokratiskt, nyktert och solidariskt samhälle, det är vår vision. Och det är det som vi försökt agera på snarare än att prioritera en ekonomi i balans i första hand, säger Mattias Gotthold.
I diskussioner på sociala medier, främst kopplade till valet av namn på den nya organisationen har flera frågat vad processen kommer att kosta.
– Det finns ju en del kostnader som vi kommer behöva ta i samband med det här, nytt namn och ny logga exempelvis. Men det tillkommer också besparingar som på sikt kommer överstiga kostnaderna. Exakt hur man lägger upp besparingar och kostnader blir upp till nya styrelsen och kommande riksmöte att hantera utifrån de beslut som fattas på kongresserna.
Utredningen om den nya organisationen, inklusive utredningen kring namn för den nya organisationen har i nuläget kostat strax under två miljoner kronor.
– Vi bedömde att vi behövde stöd utifrån för att ta oss att det uppdrag som vi fick av kongresserna. Det har varit mycket jobb och handlingarna som utredningen tagit fram är väl beredda, säger Mattias Gotthold.
IOGT-NTO-rörelsen hade under lång tid en mycket god ekonomi tack vare Miljonlotteriets avkastning. 2018 hade Miljonlotteriet en avkastning på 132 miljoner kronor som kunde fördelas mellan rörelsens fyra förbund, 2023 var avkastningen 46 miljoner.
Samtliga förbund har fått anpassa sig till den verkligheten. Inför remissförslaget tittade utredningen på förbundens uppdaterade budgetar för 2024 och gjorde en sammanställning. Enligt den sammanställningen går rörelsen idag back sju miljoner årligen. Det är en ojämn fördelning där NSF backar ungefär 4,5 miljoner, Junis ungefär 2,5 miljoner och UNF går back 900 000. IOGT-NTO har däremot en budget som ligger en miljon på plus. Sammanlagt har rörelsens fyra förbund utgifter på 83 miljoner kronor.
Den nya organisationen är som sagt inte konstruerad främst för att balansera budgeten, men Mattias Gotthold kan direkt räkna upp några förändringar som skulle innebära besparingar.
– Idag har vi tre ordföranden som är heltidsarvoderade, det skulle bli två arvoderade i den föreslagna organisationen.
På samma sätt har rörelsen idag fyra generalsekreterare, fyra förbundsstyrelser och fyra högst beslutande organ.
– Om man räknar på att en anställd kostar en miljon om året så kan vi genom minskad administration få loss ungefär 10 miljoner per mandatperiod direkt när vi trycker på knappen och skapar den nya gemensamma organisationen, säger Mattias Gotthold.
Ifall det skulle bli aktuellt att spara in på fler tjänster eller inte i en eventuell gemensam organisation blir en senare fråga för den nya förbundsstyrelsen.
– Den nya organisation skapar förutsättning för att ha balans i ekonomin, har vi inga pengar så kan vi inte ha samma verksamhet och kan definitivt inte ha anställda.