I det liggande förslaget till ny organisationsform finns ingen procentsats i medlemslöftet. IOGT-NTO:s nuvarande medlemslöfte lyder:
”Som medlem i IOGT-NTO lovar jag att arbeta för ett bättre samhälle utifrån IOGT-NTO-rörelsens grundsatser. Därmed lovar jag att leva helnyktert, det vill säga att ej använda alkoholdrycker med högre alkoholhalt än 2,25 volymprocent, narkotika eller andra gifter med berusande effekt.”
Medlemslöftet har varit omdebatterat. Senast 2019 ville IOGT-NTO:s förbundsstyrelse omformulera medlemslöftet och sänka procentsatsen. Men då satte de övriga förbunden stopp. Det upplevdes som rörigt ifall förbunden skulle ha olika löften.
Nu är förslaget att de fyra förbunden ska gå samman och att alla rörelsens medlemmar samlas i ett och samma förbund. I förslaget definieras en medlem som:
”Alla som delar viljan att verka för [namn]s ändamål och som aktivt har tagit ställning för personlig nykterhet och delar [namn]s grundsatser i enlighet med §1:3 kan bli medlem i [namn].”
Men efter att detta uppmärksammats känner förbundsstyrelserna att man nu måste förtydliga att den ändrade formuleringen inte är tänkt att ha någon praktiskt effekt. Även om det inte finns utskrivet i det nya medlemslöftet så kommer “personlig nykterhet” att definieras som att inte dricka alkoholdrycker med högre alkoholhalt än 2,25 procent.
– I praktiska termer har ingenting förändrats. Dock innehåller det nuvarande medlemslöftet formuleringar som inte var anpassade för barn. Till exempel kan det nuvarande medlemslöftet tolkas som att det är tillåtet för en tioåring att dricka lättöl. När även barnverksamheten föreslås samlas i samma förbund behöver vi göra vissa justeringar så att skrivningen passar alla, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson.
Även om medlemslöftet är gemensamt för alla föra förbund har man i Junis och NSF inte använt formuleringen med en specifik procentsats eftersom det känns tekniskt och inte anpassat för ett barn som vill bli medlem.
NSF:s medlemslöfte innefattar även ett scoutlöfte, och avkrävs bara medlemmar över tolv år. Även Junis tillämpar ett medlemslöfte efter tolv år och man har då använt en formulering att medlemmen inte ska “använda alkohol och andra droger”.
– Jag tror att de allra flesta förstår intuitivt vad personlig nykterhet innebär och att ett medlemskap i en nykterhetsorganisation självklart inte är förenligt med att konsumera alkohol. Men frågan kommer säkert ställas någon gång. För att göra det tydligt har vi valt att definiera det, och utifrån det använda samma definition som varit inarbetad i vår rörelse under många år, säger Lucas Nilsson.