Spelpolitik

Regerigen föreslår skärpta regler för partipolitiska lotterier

Regeringen vill att partipolitiska partier ska bli mer transparenta och ha färre fördelar på spelmarknaden.

Regeringen har lagt en proposition om att skärpa reglerna för partipolitiska lotterier. De nya reglerna skulle framförallt innebära att partipolitiska lotterier måste vara tydligare med vilket parti lotteriets pengar går till, partiets namn eller symbol bör finnas med på lotterna i framtiden. Detta ska också framgå i marknadsföring av lotteriet vart pengarna går.

Man föreslår också att partipolitiska lotteriers villkorslättnader tas bort, vilket innebär att lotterierna inte längre kommer att undantas från spelskatt, kreditförbud och krav på bonusersättning. Lagändringarna ska enligt förslaget träda i kraft i början av 2026.

Det är rimligt att den som bidrar till ett politiskt parti också får tydlig information om det. Eftersom politiska partier reglerar spelmarknaden är det dessutom inte lämpligt att de har olika villkorslättnader när de driver spelverksamhet, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman i ett pressmeddelande.

I praktiken är det bara Socialdemokraternas lotterier som påverkas av lagändringen. Moderaterna har ett relativt nystartat lotteri som inte omsätter några större pengar. Socialdemokraternas lotteri har å andra sidan varit en betydande intäkt för partiet under flera decennier.

IOGT-NTO finansieras, som andra stora delar av civilsamhället, av ett så kallat allmännyttigt lotteri, Miljonlotteriet. IOGT-NTO:s lotteri påverkas inte av detta förslag, men förbundet har ändå uttalat sig mot att reglerna för de partipolitiska lotterierna skulle skärpas.

– Det allvarligaste är väl att man nu är inne och pillar i ideella organisationers självfinansiering, sa IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson till Accent i augusti förra året.

Då hade IOGT-NTO just tillsammans med flera andra stora civilsamhällesaktörer svarat på promemorian Partipolitiska lotterier.

– Det man gör är att slå kil mellan partipolitiken och de övriga ideella föreningarna. Det finns ett stort värde i att partierna upplevs som ideella organisationer och folkrörelser, sa Lucas Nilsson då.

Mer från Accent