Spelmarknaden

Utredning föreslår skärpta regler för partipolitiska lotterier

Inget förbud, men beskattning och skärpta krav på transparens är utredarens förslag för de partipolitiska lotterierna. Utredningen föreslår inga förändringar som rör övriga lotterier.

Under fredagen presenterades den utredning som regeringen beställt gällande de partipolitiska lotterierna på en pressträff. Utredaren Gunnar Larsson har tittat på ifall lotterierna skadar allmänhetens förtroende för politiken och spelmarknaden. I utredningens direktiv fanns också att ta ställning till ifall man bör förbjuda de partipolitiska lotterierna.

– Partipolitiska lotterier har varit tillåtna sedan 1960 och inget tyder på att de skadat förtroendet för partierna eller spelmarknaden, sa utredaren Gunnar Larsson under dagens pressträff-

I Sverige är det bara Socialdemokraterna och Moderaterna som äger lotterier. Moderaternas lotteri startades för några år sedan och omsätter bara några miljoner medan Socialdemokraterna drivit flera lotterier sedan 60-talet och omsätter 250 miljoner årligen.

Gunnar Nilsson föreslår inget förbud för partipolitiska lotterier men rekommenderar mer beskattning och större transparens om vilket parti som står bakom lotteriet.

– Jag anser att det är en för långtgående åtgärd att helt förbjuda partipolitiska lotterier. Däremot så har vi idag partistöd för att finansera politiska partier och lotterimarknaden borde främst vara till för civilsamhällets lotterier. Det är en anledning att skärpa kraven på de partipolitiska lotterierna, säger han.

Det fanns inför utredningen en oro att den skulle kunna leda till förändringar för övriga lotterier som till exempel IOGT-NTO:s lotteri Miljonlotteriet. Men under pressträffen dryftades inga förslag som skulle gälla dessa lotterier.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman säger att man nu ska sätta sig in i utredningen för att sedan återkomma med eventuella lagförslag.

Mer från Accent