Lotterier

Civilsamhället oroas för ideella lotteriernas framtid

Att begränsa de partipolitiska lotterierna kan på sikt få negativa följder för andra ideella lotterier befarar IOGT-NTO.

Flera stora civilsamhällesaktörer, däribland IOGT-NTO, har svarat på promemorian Partipolitiska lotterier, som föreslår skärpta regler för lotterier som ägs av de politiska partierna.

– Det allvarligaste är väl att man nu är inne och pillar i ideella organisationers självfinansiering, säger IOGT-NTO:s förbundsordförande Lucas Nilsson.

Det var i våras som en utredning föreslog ökad beskattning och större krav på transparens för partipolitiska partiers lotterier. Utredningen föreslog inga förändringar för andra ideella lotterier, som exempelvis Miljonlotteriet som står för en stor del av IOGT-NTO-rörelsens finansiering.

Men Giva Sverige, Riksidrottsförbundet, Prostatacancerförbundet, Bröstcancerförbundet, KFUM och IOGT-NTO skriver ändå i ett gemensamt svar på utredningen att man oroas av utvecklingen. Bland annat för att en åtstramning av reglerna för partiernas lotterier i längden skulle kunna leda till stramare regler även för andra allmännyttiga lotterier.

– Det man gör är att slå kil mellan partipolitiken och de övriga ideella föreningarna. Det finns ett stort värde i att partierna upplevs som ideella organisationer och folkrörelser, säger Lucas Nilsson.

I nuläget har allmännyttiga ideella föreningar möjlighet att bedriva lotterier för att finansiera sin verksamhet. Detta har varit en viktig faktor för det svenska föreningslivet under de senaste 50 åren.

– Det är jätteviktigt att vi har fritt och oberoende civilsamhälle. De politiska partierna är en del av det civilsamhället på samma sätt som vi och andra organisationer som bygger på allmännyttig bas.

Eftersom de undertecknande organisationerna anser att även politiska partier bör anses vara allmännyttiga ideella föreningar tycker man inte att de borde särskiljas från andra ideella föreningar och deras lotterier.

– Det öppnar för flera juridiska svårigheter. Idag har vi allmännytta lotterier som en särskild kategori av spel. Nu separerar man en viss typ av aktör inom civilsamhället och då finns det en risk att det inte längre är legitimt att ha en särställning för ideella organisationer i helhet, säger Lucas Nilsson.

Han oroar sig också för vad den här utvecklingen kan leda till längre fram.

– Vad händer om fem år ifall en annan typ av organsation upplevs som obekväm? Ska man värna om ett fritt civilsamhälle där även partierna ingår så ska staten inte gå in och röra i det. På sikt kan man komma att reglera andra delar av civilsamhället, vilket kan påverka oss i IOGT-NTO.

I utredningen framhävdes att vi idag har ett system där partierna kan finansieras med partistöd.

– Men det finns många andra organisationer som också får särskilda bidrag. Flera får riktade stöd även om de också finansieras med lotterier.

I Sverige är det bara Socialdemokraterna och Moderaterna som äger partipolitiska lotterier. Moderaternas lotteri startades för några år sedan och omsätter bara några miljoner medan Socialdemokraterna drivit flera lotterier sedan 60-talet och omsätter 250 miljoner årligen.

– Oavsett om man är till vänster eller höger politiskt så tror jag att vi alla vill ha partier som är folkrörelsebaserade, med många medlemmar som engagerar sig och ser sig som en del av en ideell rörelse, på samma sätt som IOGT-NTO, säger Lucas Nilsson.

Mer från Accent