
För två veckor sedan togs beslutet att IOGT-NTO ska ombildas till en ny organisation tillsammans med Junis och Ungdomens nykterhetsförbund, UNF. Idag börjar processen att ta fram en ombudsförsamling till det första riksmötet. Alla medlemmar i de tre förbunden kan nu nominera någon man vill ha som ombud.
Ombuden väljs regionsvis. Tidigare har ombuds valts utifrån distrikt till de tre förbundens kongresser, men eftersom förbunden har olika distriktsindelningar kommer man att utgå från regioner, åtminstone tills det är fastställt hur den nya organisationens distrikt ska se ut.
Det här betyder att vissa distrikt sträcker sig över flera regioner och därmed berörs av flera regionsval. De distrikt som ingår i en region har uppmanats att tillsätta två personer vardera till en valberedning bestående av personer från alla tre förbund. IOGT-NTO distriktet Sydost sträcker sig över hela fem regioner.
– Vi håller fortfarande på och bereder, men vi jobbar på med frågan in i kaklet. Vi fattar beslut ikväll, säger Max Ås, distriktsordförande i Sydost.
Antalet ombud som en region får skicka till riksmötet är baserat på hur många medlemmar som finns i regionen och sträcker sig från Gotlands fyra ombud till Stockholms 37.
Nytt för detta val är också principen om att 25 procent av ombuden ska vara 25 år eller yngre. Fem av IOGT-NTO:s åtta distrikt tror att detta kan bli svårt, speciellt i områden där det inte finns aktiva UNF-föreningar och distrikt. IOGT-NTO-distriktet Gävle-Dala har två regioner att hålla koll på i valet av ombud.
– Det blir krångligare i Dalarna då verksamheten hos Junis och UNF varit lite av och till de senaste åren, men i Gävleborg ska det inte vara något problem, säger Andreas Frank, distriktsordförande i Gävle-Dala.
Av UNF:s 23 distrikt är det åtta som saknar både distriktsstyrelse och aktiva föreningar. Ytterligare sex distrikt har föreningsverksamhet men saknar organisation på distriktsnivå. Men även där det finns UNF-aktivitet kan det bli en utmaning. Regionen Västra götaland ska representeras av 35 ombud varav 9 ska vara 25 år eller yngre.
– Det kan bli svårt när vi inte fick med scouterna, utgångsläget är annorlunda, säger Eva Nilsson, ordförande för IOGT-NTO-distrikt Väst.
Nykterhetsrörelsens scoutförbund, NSF, som har gott om unga medlemmar, valde att inte ansluta sig till den nya organisationen. Eva Nilsson säger att man i Väst ska jobba för att få fler scouter att ansluta sig till den nya organisationen.
– UNF är tyvärr inte så många i regionen, säger hon.
Den region som inte fått ihop sitt angivna antal unga ombud kommer istället få minska det totala antalet ombud så att principen 25 under 25 upprätthålls.
Från och med idag har även de tre förbundens personalstyrkor slagits samman i ett gemensamt kansli. På pappret har IOGT-NTO nu också bytt namn till det temporära Nya nykterhetsrörelsen. Men generalsekreterare Daniel Johnsson tror inte att det kommer märkas för de flesta medlemmar.
– Verksamheten i våra föreningar fortsätter precis som tidigare. Vi fortsätter använda de tre organisationernas tidigare namn utåt fram till riksmötet i höst. Kansliorganisationen finns från och med idag i en och samma juridiska organisationsenhet, men verksamheten fortsätter precis som tidigare tills vi har satt en ny organisationsstruktur på plats, förhoppningsvis blir det under april, säger han
Omorganiseringen kommer också innebära besparingar. Bland annat planeras en minskning av personalstyrkan med ungefär 20 procent. Det betyder att den nya organisationens samlade personalstyrka går från runt 50 personer till strax under 40.