Alkoholfria alternativ

Fler väljer alkoholfritt – men mer forskning behövs

Allt fler väljer bort alkohol för de alkoholfria alternativen. Men det behövs mer forskning på området, enligt forskare vid University of York.

Just nu pågår något av en boom inom industrin för alkoholfria alternativ till öl, vin och sprit (så kallade NOLO-drycker, no-and-low-alcoholic). Den globala marknaden för alkoholfri öl är värd cirka 100 miljarder kronor, och förutspås växa med 7,5 procent varje år fram till 2026.

Nadine Waehning, forskare vid University of York, ledde en studie som analyserar den forskning som finns kring konsumtionen av NOLO-drycker. I analysen ingick 60 artiklar från tre olika databaser publicerade mellan 1990 och 2023.

– Vissa studier pekar på att konsumenter byter ut alkoholhaltiga drycker mot NOLO, och inte att konsumtionen sker utöver intaget av alkoholhaltiga drycker. Om det visar sig att det är så, och att folk fortsätter att ersätta alkoholhaltiga drycker med alkoholfria alternativ är det lovande, säger Nadine Waehning.

Hon hänvisar bland annat till en ny studie från Bristol, där fjorton pubar bytte ut en av sina fatöl mot en alkoholfri öl på fat under 2-veckorsperioder. Studien visar att det i genomsnitt såldes 30 liter mindre öl i veckan under de perioder man hade en alkoholfri fatöl, och att det inte påverkade pubarnas inkomster.

– Den här studien visar tydligt att alkoholfria alternativ kan fungera som ersättning för alkohol och inte som tillägg. Det är ganska imponerande, även om studien gjordes under ganska kort tid (8 veckor) – vilket kan innebära att nyhetsfaktorn kan ha haft viss betydelse, säger Nadine Waehning.

Hon berättar också att forskning om pubar i Storbritannien visar att pubbesökare går till puben för att socialisera – inte nödvändigtvis för att bli berusade.

– Särskilt för män kan puben vara det enda ställe där de öppnar upp. Kanske spelar det inte så stor roll då om den andra eller tredje drinken de har i handen är alkoholfri, säger Nadine Waehning. 

Ännu behövs mer forskning kring konsumenters beteende kring NOLO-drycker, särskilt skulle Waehning vilja se hur vanorna skiljer sig åt i olika länder. Det saknas till exempel data om hur det ser ut i utvecklingsländer.

Även marknadsföringen kring NOLO-drycker skulle behöva utforskas ytterligare, menar Waehning. När de kända ölvarumärken gör reklam för sin alkoholfria öl kan det ge dubbla signaler, menar hon.

– När jag var på fotbollsmatch i Manchester nyligen gjorde ett känt ölvarumärke reklam för sin alkoholfria öl överallt på arenan. Det såg ut precis som vanlig öl, så jag förstår att det pågår en hel del diskussioner kring hur man ska kommunicera kring det.

Mer från Accent