Pubdöden

Alkoholfritt ska rädda puben

Den brittiska puben är i kris. Fler nykterister och mer alkoholfritt är både en förklaring – och en del av lösningen.

För hundra år sedan fanns det närmare 100 000 pubar i Storbritannien. 2021 fanns drygt 37 500 kvar. Under 2022 tvingades över 1 000 stänga. Och i år har omkring 20 pubar per vecka gått omkull, enligt Svenska dagbladet.

Rökförbud, pandemi, samt att ölförsäljningen flyttat från puben till butik är några förklaringar. En annan är att britternas dryckesvanor förändrats.

Unga britter dricker betydligt mindre alkohol än äldre generationer – var fjärde ung mellan 16 och 24 år (26 procent) uppger att de är nykterister. Och fler än varannan britt över 16 år som uppger att de dricker alkohol är det lägsta på närmare 20 år, 57 procent.

För att undgå pubdöden satsar man nu, i kooperativ form, på puben som den lokala mötesplatsen – men inte nödvändigtvis med alkoholen i fokus.

Micky Foden-Andrews, puben The Swan, säger till Svenska dagbladet att det är extra viktigt att vara flexibel och innovativ i tuffa tider – och att anpassa sig efter det lokalinvånarna vill ha.

– Folk har inte lika mycket pengar som förut, men om utbudet är det rätta kommer de hit ändå. Vi har till exempel ett större utbud av alkoholfria drycker än tidigare. Många kommer nu hit för att dricka kaffe eller te.

Snart ska det också finnas en cykelverkstad i pubens lokaler.

Mer från Accent