Alkoholfria alternativ

Studie: Föräldrar splittrade över alkoholfri öl

Forskare avråder föräldrar från att bjuda barn och unga på alkoholfria varianter av alkoholdrycker.

Alkoholfria alternativ till traditionellt alkoholhaltiga drycker har blivit allt populärare under de senaste åren. Men många föräldrar känner sig osäkra på hur de ska se på alkoholfria varianter av öl, vin och sprit. Det visar en ny australisk studie som News Medical rapporterar om.

I Australien är reglerna kring de alkoholfria alternativen fortfarande oklara men dryckerna har blivit populära bland de som vill dricka mindre alkohol. Och det är ännu inte klarlagt ifall alkoholfria drycker påverkar ungas dryckesmönster på sikt.

– Det är en utmaning för föräldrar att ta ställning till alkoholfria drycker som ser ut och smakar som sina förlagor, säger Nathan Harrison, en av forskarna bakom studien.

Han menar att många föräldrar inte anser sig ha tillräckligt med information för att ta ställning till ifall till exempel alkoholfri öl är passande för deras tonåringar.

– De undrar ifall det kan normalisera alkohol. Hälften av föräldrarna vi pratade med var oroade över att det skulle kunna leda till att deras barn dricker mer alkohol på sikt, säger Nathan Harrison.

Även produkterna marknadsföring oroade föräldrarna, eftersom reklam för framförallt alkoholfri öl så ofta liknar reklam för öl med alkohol.

Sedan tidigare är det väletablerat att en sen alkoholdebut minskar risken för att utveckla alkoholberoende och alkoholrelaterade skador senare i livet. De australiska forskarna menar att det visar på vikten av föräldrars inställning till sina tonåringars drickande.

– Många föräldrar vill minimera sina barns alkoholskador. För tillfället så rekommenderar vi, för säkerhets skull, att föräldrar inte förser sina barn med alkoholfri öl eller liknande, säger Ashley Bartram, en annan forskare bakom studien.

– Vi skulle vilja se fler initiativ för att förhindra barn och unga från att få tillgång till de här produkterna i framtiden, säger hon.

Mer från Accent