Det blir obligatoriskt med näringsdeklaration på nästan all mat och dryck i EU i slutet av år 2016 – men inte på alkohol. Nu höjs dock röster för att även alkoholhaltiga drycker bör märkas med hur många kalorier de innehåller, och det är inte alls omöjligt att så kommer att ske.
Inom ramen för EU-kampanjen “The European Action on Drugs (EAD)” har ett stort antal evenmang ägt rum. När verksamheterna nu summeras återfinns KSAN:s förebyggande arbete med tjejgruppsledare bland de tio bästa projekten.
Ett nytt EU-projekt ska hitta en gemensam metod för att mäta alkoholvanor, ta fram gemensamma rekommendationer om riskbruk och gemensam definition av ett standardglas. I höst ska EU besluta om man vill avsätta medel för projektet som i så fall startar i början av 2014.
Enligt EU:s narkotikabyrå, EMCDDA, håller Europas narkotikaproblem på att förändras. Nya syntetiska preparat ersätter de gamla viket också försvårar arbetet för tull och polis.
Européer dricker mest i världen. I några EU-stater, som Luxemburg och Tjeckien är alkoholkonsumtionen 2,5 gånger högre än genomsnittet i världen. Därför måste en ny, mer kraftfull alkoholstrategi tas fram hävdar EU-parlamentariker.
Den skotska regeringen försvarar införandet av minimipriser. I en skrivelse svarar de EU-kommissionen som ifrågasätter hur minimipriser går ihop med lagstiftningen om fri rörlighet av varor och tjänster inom EU.
”Tajming, kunskap och lite tur” är en ny bok som släpptes i fredags från Sober förlag. Boken handlar om IOGT-NTO:s arbete i EU under Sven-Olov Carlssons tid som ordförande. Författare är Accents tidigare chefredaktör Eva Åhlström.
Den 6-7 december hölls ministerråd i EU för att, bland annat, diskutera hälsosamt åldrande. I det sammanhanget efterlyste Sverige, tillsammans med flera länder, en förnyad alkoholstrategi.
Det blir ingen ny alkoholstrategi för EU. Det deklarerade Paola Testori Coggi, generaldirektör för hälsa och konsumentfrågor i EU, vid ett möte den 22 november.