EU

IOGT-NTO lämnar EU-forum om alkoholfrågor

IOGT-NTO och en rad andra organisationer anser att alkoholindustrin har för stort inflytande över EU:s "Alcohol and health forum". De efterlyser en ny organisation som kan bidra till att faktiskt minska de alkoholrelaterade skadorna.

Förra veckan beslöt Active – sobriety, friendship and peace, IOGT-NTO, European Youth Forum och UNF att lämna forumet.

–  The European Alcohol and Health Forum har blivit en plattform där civilsamhällets delar med sig av sitt arbete medan industrin sitter agenda. Det innebär att forumet fjärmar sig alter från de evidensbaserade metoderna för att komma till rätta med alkoholproblem och istället inriktar sig på att stödja självreglering som ett sätt att nå målen, säger Simon Olsson, ordförande för Active i ett gemensamt pressmeddelande från organisationerna som lämnar forumet.

IOGT-NTO har länge tyckt att arbetet i forumet är meningslöst och har sedan i våras funderat på att gå ur.

– Vi fattade beslutet efter att ha läst EU-kommissionens utvärdering av forumet. Det visar sig att forumet inte gjort någon skillnad för alkoholskadorna. Forumet framhåller självreglering som ett verktyg för att komma åt problemen med alkoholreklam, trots att alla organisationer i forumet som tillhör civilsamhället har protesterat och forskningen visar att det inte fungerar, säger Ella Sjödin, politisk sekreterare med ansvar för EU-frågor på IOGT-NTO, till Accent.

Hon säger att IOGT-NTO var tveksamma till att gå med i forumet från början.

– Vi gick med för att se om det skulle ge något. Det var inte meningen att forumet skull ta fram politiska beslut, men det känns som om det kommit att få en allt större betydelse. Industrins inflytande är stort och här får de en legitim plattform att använda för att påverka politikerna i EU, säger Ella Sjödin.

Mer från Accent