Alkoholpris

Norsk sprit dyrast i Europa

Alkohol och mat är dyrast i Norge och billigast i Makedonien. Sverige kommer på sjätteplats i alkoholprisligan.

Norge är, som vanligt, Europas dyraste land att handla i. Det visar statistik från EU:s statistikkontor, Eurostat. De har jämfört prisnivån på mat och dryck (alkoholfri), bröd och spannmål, kött, mejeri, alkohol och tobak i 37 europeiska länder.

Norge är dyrast på alla produkter utom kött där Schweiz är dyrast.

Inom EU är Danmark i genomsnitt dyrast. Där är priset högst i EU på såväl mat och alkoholfri dryck som bröd och spannmål. På kött är de långt ifrån dyrast, men över genomsnittet och definitivt dyrare än Sverige.

Alkohol är däremot billigare i Danmark än i Sverige. Men skillnaden är inte så stor som man kanske tror. Sverige kommer först på sjätteplats, med priser som ligger 61 procent över EU-snittet. Danmark kommer sjua med priser på 40 procent över snittet.

Dyrast är alkoholen i Norge med en prisnivå på 188 procent över genomsnittspriset för EU. Övriga länder som har högre prisnivå på alkohol än Sverige är Turkiet (105 procent över snittet), Island (112 procent), Finland (75 procent) och Irland (62 procent).

Det kan jämföras med mat och dryck där vi är fjärde dyrast och betalar 24 procent över EU-snittet, liksom på bröd- och spannmål (35 procent) och tobak (32 procent). Det är faktiskt bara när det gäller kött som Sverige ligger längre ner på listan än för alkohol. I köttprisligan kommer vi sjua och betalar 26 procent över snittet.

Mer från Accent

Accent använder cookies i syfte att förbättra sajtens innehåll och funktionalitet. Läs mer om hur vi använder cookies och hanterar personuppgifter.

Läs mer