Gårdsförsäljning

Vinindustrin protesterar mot gårdsförsäljning

Gårdsförsäljning skulle ge svenska producenter en orättvis marknadsfördel enligt branschorganisationen CEEV.

Branschorganisationen Comité Européen des Entreprises Vins, CEEV, som representerar en stor andel av europeiska vinproducenter, har lämnat sina åsikter om Sveriges planer på att införa gårdsförsäljning. Som förväntat ifrågasätter man att svenska alkoholproducenter nu får en marknadsfördel jämfört med andra producenter i EU.

CEEV menar att gårdsförsäljning skulle innebära en diskriminering på alkoholmarknaden baserat på ursprung, något som enligt deras tolkning inte är tillåtet i EU. Det vore svårt eller omöjligt för vinproducenter från andra EU-länder att få tillgång till de fördelar som gårdsförsäljningen innebär för svenska producenter.

I förslaget kopplas gårdsförsäljning samman med någon typ av upplevelser på gården eller bryggeriet. På så sätt vill man att gårdsförsäljningen ses som en del av en besöksnäring och därmed inte utgör ett undantag från Systembolagets monopol. Det är en argumentation som CEEV inte köper:

“Inhemska produkter skulle, till skillnad från utländska producenters varor, undantas från monopolets regler. Detta inkluderar bland annat monopolets avgifter och prissättning.”

CEEV påpekar att det svenska alkoholmonopolet är ett undantag från Europakommissionen som tillåts förutsatt att man inte diskriminerar mot produkter från andra EU-länder. Om gårdsförsäljningen ska tillåtas så måste den enligt CEEV omfattas av samma begränsningar som detaljhandelsmonopolet.

Skrivelsen från CEEV betyder inte automatiskt att EU-rätten kommer att testa ifall det svenska förslaget om gårdsförsäljning strider mot unionens handelsregler. Men ifall flera större aktörer kommer in med liknande åsikter kan det leda till att EU-kommisionen tittar närmare på förslaget om gårdsförsäljning och i förlängningen vad det betyder för det svenska alkoholmonopolet.

Mer från Accent