Danmnark

Unga danskar värst i klassen – men tar små steg i rätt riktning

Danskar i åldern 16 till 17 år har en hög alkoholkonsumtion och dricker sig ofta fulla. Men små förändringar går att se.

Unga danskar börjar dricka tidigare än andra européer och dricker i större utsträckning för att bli fulla. Den slutsatsen drar en ny kartläggning av unga danskars alkoholvanor från danska Statens institut för folkhälsa.

Danska unga mellan 15 och 24 har fått svara på en enkät om sina alkoholvanor. De flesta danskar i den åldern svarar att de dricker minst någon gång i månaden och 34 procent svarar att de dricker flera gånger i månaden. Men på flera punkter rör sig utvecklingen i positiv riktning. Jämfört med undersökningen från 2022 är det exempelvis färre unga i åldern 18 till 24 som uppger att de dricker två till tre gånger i veckan eller mer. För tre år sedan var den andelen 15 procent, i den senaste undersökningen är samma siffra 12 procent.

De unga danskarna dricker ofta intensivt för att bli fulla. Att intensivdricka definierades i undersökningen som att dricka fem eller fler standardglas vid samma tillfälle. Bland 16–17-åringarna svarar 23 procent att de intensivdruckit fyra eller fler gånger den senaste månaden. Men jämfört med 2022 så är det en mindre andel som svarar att de intensivdricker så ofta. Framförallt har det skett en minskning bland unga i åldern 18 till 24 där andelen som ofta intensivdricker sjunkit från 26 till 20 procent.

Den positiva utvecklingen är mest tydlig bland unga över 18. I Danmark barn mellan 16 och 18 fram tills nyligen kunnat köpa öl och vin med en volymprocent på upp till 16,5 procent helt lagligt. Och när man tittar på genomsnittlig årskonsumtion omräknat i liter ren alkohol sticker de unga i ålder 16 till 17 ut genom att dricka 11 liter om året. Bland de unga över 18 är den genomsnittliga konsumtionen “bara” 8,6 liter.

15 procent av de unga danskarna i undersökningen svarar att de aldrig dricker alkohol. Den vanligaste orsaken är att de inte har lust att dricka.

Den danska regeringen har infört flera insatser för att stävja ungas drickande. Bland annat ändrades nyligen åldersgränsen för alkohol så att unga mellan 16 och 18 bara kan köpa alkoholprodukter med upp till 6 volymprocent alkohol. Men insatserna har också fått kritik för att inte vara tillräckligt verkningsfulla.

Målet med undersökningen är att att följa vilken effekt den nya politiken får på ungas drickande. Det är här tredje gången som undersökningen genomförs sedan 2022, denna gång baserad på data från 2024. Då undersökningen genomfördes hade nya initiativ om utköpskontroller och krav på digitalt id vid onlineköp av alkohol nyligen införts. Men det är svårt att säga om de positiva förändringar som syns i undersökningen går att tillskriva de nya förebyggande initiativen eftersom de infördes så tätt inpå att enkäten genomfördes.

Mer från Accent