Skolstarten är en period då unga dricker mer än vanligt. Och många unga uppger att de dricker på grund av så kallad fear of missing out, FOMO. Rädsla för att missa något roligt eller viktigt om man avstår framstår som en större faktor än grupptrycket. Det visar en ny undersökning som IQ släpper idag i del två av sin rapportserie Rus & unga.
– Vi har en mer återhållsam ungdomsgeneration. De dricker mindre och de tycker inte att det är coolt att dricka alkohol, men samtidigt dras unga med och dricker för att inte riskera att missa något roligt, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ i ett pressmeddelande.
Sju av tio tillfrågade unga tror att rädslan för att missa något roligt är avgörande till för varför unga dricker. Bland unga som aldrig eller sällan dricker alkohol svarar hälften att man helt undviker sammanhang där andra dricker.
Vilka ens vänner är verkar enligt undersökningen ha blivit viktigare över tid. Jämfört med för 15 år sedan så är det idag fler unga som tycker att det är svårt att avstå från alkohol när andra dricker.
– Vi har tidigare sett att unga gör som sina kompisar. Umgås man med andra som inte dricker, gör man det inte heller själv i samma utsträckning, och tvärt om. Så även bland unga är alkohol en väldigt social företeelse och de vill göra som andra i sitt umgänge, säger Mojtaba Ghodsi.
Två tredjedelar av de svarande tror i någon utsträckning att många unga dricker fast de egentligen inte vill. 15 procent svarar att de ofta känner sig tvingade att dricka mer alkohol än vad de själva vill.
Undersökningen genomfördes av Ungdomsbarometern som en digital enkät och riktade sig till personer mellan 15 och 30 år.