Gårdsförsäljning

Systembolagsanställda oroar sig för gårdsförsäljning

Om EU-rätten återkallar Sveriges undantag att ha ett alkoholmonopol så kan konsekvenserna bli långtgående.

Om det blir tillåtet för producenter att sälja alkohol direkt till konsumenter luckras monopolet upp och det är stor risk att Systembolaget försvinner. Det skriver Lagrådet i sitt svar på remissen från regeringen. Systembolagets anställda är oroliga för konsekvenserna.

– Inte oroliga för att förlora våra jobb. Om antalet försäljningsställen blir fler har vi, med vår kunskap om mat och dryck, säkert inget problem att få nya jobb, och kanske bättre betalt, säger Robert Adrell, butikssäljare och ordförande för Unionens riksklubb på Systembolaget.

Däremot så ser de dagligen vad alkoholen ställer till med.

– Ibland är det ledsamt och man känner sig hjälplös, även om vi har möjlighet att informera kunder om vart de kan vända sig ifall de vill ha hjälp.

Systembolaget har även till uppgift att informera om alkoholens risker och konsekvenser.

– Med åren har det ju blivit tydligare att alkohol inte är nyttigt alls, så det är en viktig uppgift. Nu ser vi också tillströmningen av kunder efter semestrarna.

De flesta dricker mer på sommaren, men alla är inte lika bra på att sluta.

– Vi oroar oss för vad som händer med alla som har problem med alkohol, särskilt de som drabbas av andras drickande, i synnerhet barnen.

Han är också orolig för vad som händer med de insatser som Systembolaget, med sin storlek, har möjlighet att göra för social hållbarhet och klimatfrågan.

– Vi har ett projekt i Sydafrika där vi jobbar tillsammans med de lokala fackföreningarna för att förbättra arbetsförhållandena. De har stora problem på en del gårdar. Uppe mot hälften av arbetarna kan vara alkoholberoende, något som kommer av att de tidigare fick en del av lönen i form av vin. Det är inte tillåtet längre. Systembolaget jobbar också hårt för att minska klimatavtrycket. Det arbetet kommer ingen att göra lika bra när privata vinstintressen tar över.

Oron ledde till att han skrev en debattartikel i Expressen.

– Vår huvuduppgift som fackförening har ju inte precis varit att opinionsbilda i alkoholfrågor, men vi kan ju inte bara låta det här ske. Vi måste försöka nå ut, till våra medlemmar i första hand, men förhoppningsvis även till allmänheten. De flesta känner till frågan väl, men inte ens våra medlemmar tror jag förstår hur fort det kan gå.

Han tvivlar på att de som satt sig in i frågan verkligen tror att EU-domstolen skulle tycka att det är okej att ha kvar monopolet och samtidigt tillåta producenter att själva sälja.

– Vissa verkar tycka att det här är århundradets frihetsreform, men att det inte är så noga om det går att ha kvar monopolet eller inte, men jag har svårt att tro att de inte inser risken. Man kan förstås förneka de indicier som finns om hur EU kommer att se på det, men det är som Lagrådet säger, ett risktagande.

”Vissa verkar tycka att det här är århundradets frihetsreform.”

Robert Adrell

Han är övertygad om att ekonomiska intressen ligger bakom. Något som han har svårt att acceptera.

– Om man ärligt tror att det här förslaget fungerar är det ju en sak. Om du anser att individens frihet att göra vad den vill är allra viktigast, även att supa ihjäl sig, så är det också lite mer förståeligt än att ekonomiska intressen ska få styra.

Demokratiskt är det knappast heller.

– Jag tycker att det är obehagligt och alarmerande om man driver igenom gårdsförsäljning. Det är emot vad folk i allmänhet vill, men jag blir inte förvånad om det sker. Samma sak gäller för vinster i skolan och klimatfrågor där de flesta svenskar vill att man gör något, men inget händer.

De som driver frågan är främst en del politiker, främst från M och C, samt vissa alkoholproducenter med The Absolut Company i spetsen. 2020 bildade Absolut föreningen Sveriges producenter av alkoholdrycker eftersom de inte fick med sig Sprit och vinleverantörsföreningen, SVL, i sin kampanj för gårdsförsäljning.

– Det är ju mycket få som vill ha det här om de inser att det leder till att Systembolaget försvinner. Systembolaget gör ganska ofta opinionsundersökningar och en majoritet av befolkningen vill ha monopolet kvar. Varken allmänheten eller majoriteten av alkoholproducenterna vill ha producentförsäljning. Bryggeriet Nils Oscars vd skrev en debattartikel som säger vad många tycker. De små producenterna är mycket mer intresserade av att ha kvar Systembolaget och det lokala sortimentet.

För att en dryck ska få tillhöra sortimentet krävs att den är hantverksmässigt producerad, av ett begränsat antal personer, max 15 mil från butiken och är efterfrågad av kunderna. Att få tillgång till Systembolagets försäljningskanaler är ovärderligt för en liten producent som kanske är mer intresserad av själva hantverket än av att bygga upp en försäljningsorganisation.

– Men vi har ju lobbyismen och det finns mycket pengar att plöja ner från alkoholindustrin, särskilt från sprittillverkarna. Deras råvarukostnader är väldigt små så det är enorma vinster vi talar om.

Robert Adrell tror att många inte inser vilka konsekvenser det kan få, även för kunderna, om Systembolaget försvinner.

–  På mindre orter kommer det nog inte att finnas kvar något kvalitetssortiment. Och priset kommer sannolikt att gå upp. Ingen av de stora distanshandlarna kan konkurrera med våra priser. Detaljhandeln har påslag på ungefär 25–40 procent medan vi har 10 procent. Det är det ingen som har tänkt på.

Som Robert Adrell nämnde tidigare är han övertygad om att monopolet kommer att bli ifrågasatt omgående ifall producentförsäljning införs.

– Vinproducenter i Europa har varit tydliga med att de inte kommer att acceptera en sådan särbehandling av svenska producenter. Ett överklagande ligger förmodligen redan färdigt att lämnas in så snart vi sätter i gång.

Mer från Accent