
4 av 10 svenskar skulle dricka mindre om de kände till sambandet mellan alkohol och cancer. Det visar en ny undersökning från nätverket Alkohol & cancer, där även IOGT-NTO ingår.
– Det visar hur viktigt det är att sprida denna kunskap. Alla har rätt att veta att alkohol ökar risken för cancer – och ju mer man dricker, desto högre blir risken, säger Ellen Brynskog, representant för Regionala cancercentrum i samverkan.
Lucas Nilsson, förbundsordförande för IOGT-NTO, ser ändå något hoppfullt i att så många är villiga att ändra sina vanor.
– Här finns ett jobb att göra, både för nykterhetsrörelsen och för samhället i stort, säger han.
Av de svarande i undersökningen är det bara 1 av 10 som känner till att även små mängder alkohol ökar risken att drabbas av cancer.
– Det är en seglivad myt att små mängder alkohol är ofarliga eller till och med hälsosamma. Det stämmer inte. Forskningen är tydlig — det finns ingen säker gräns, säger Ellen Brynskog.
Lucas Nilsson anser att tillgången till information är en rättighetsfråga.
– Alla ska ha rätt att veta att alkohol orsakar cancer. Så är det inte idag. Tvärtom har vi alla sett löpsedlarna som alkoholindustrin hjälpt till att pumpa ut om att alkohol ska vara nyttigt i mindre doser, även om forskningen länge vetat att så inte är fallet. Folk ska ha rätt att veta, utan inflytande från alkoholindustrins vilseledning, säger han.
Alkoholkonsumtion har kopplats till en ökad risk för flera olika typer av cancer, bland annat i bröst, munhåla, svalg, strupe, tarmarna och levern.
– Det finns en tendens bland vissa att tänka att ’allt orsakar cancer’ – vilket ju inte stämmer. Däremot är kopplingen mellan alkohol och cancer väl beforskad. Varje år drabbas cirka 2 000 svenskar av cancer som kan kopplas till alkohol, säger Ellen Brynskog.
Lucas Nilsson menar att man måste ändra alkoholnormen i samhället.
– Desto mer vi sticker hål på den, desto fler människor lär sig om alkohol, desto tydligare blir det att folk vill se en värld där alkohol tar mindre plats. Här måste vi i nykterhetsrörelsen fortsätta ifrågasätta, utmana och ersätta med ny kunskap, forskning och ännu mer engagemang.